Kezdőlap  Bevezetés Előzmények Súgó

Oktatócsomagunk előzményei

A téma tartalma:

Kezdőlap
Bevezető
Oktatócsomagunk előzményei
Súgó oldalaink használatához

A téma tartalma:

Bevezető
Oktatócsomagunk előzményei
Súgó oldalaink használatához

Támogatóink:

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium  Templomdombi Általános Iskola, Szentendre

Iskolánkban, a szentendrei Templomdombi Általános Iskolában évek óta azon fáradozunk, hogy környezetét ismerő, tisztelő és vele összhangban élő embereket neveljünk. Pedagógiai programunk és helyi tantervünk alappillére a környezeti nevelés, melynek egyik megnyilvánulási formája a környezetbarát iskolai élet kialakítása. Ennek egy lényeges eleme a hulladékok korszerű gyűjtése, kezelése. Ezért határoztuk el, hogy a városunkban elsőként bevezetjük az általunk is „újrahasznosítható” hulladék-komponensek elkülönített gyűjtését. Jelenleg a papírt, a szerves hulladékokat, az elemeket gyűjtjük külön.

A szennyeződésmentes papírt az osztályokban elhelyezett, gyerekek által készített papírgyűjtő rekeszekbe gyűjtjük, melyeket azután kötegelve az iskolai közös tárolóban raktározunk az évente kétszer szervezett papírgyűjtési akciónkig. Az elszállított hulladékpapírból újrapapír készül, melynek technológiai folyamatát a papírgyárban a tanulók meg is figyelhetik. Az akció bevételeinek egy részét az iskola papírszükségletének (fénymásoló papír, kartonok, WC-papír stb.) fedezésére fordítjuk.

A szerves hulladékokat, ami nálunk főleg ételmaradékokból áll, egy kisebb fedeles szemetesben gyűjtjük, majd egy gazdaságban háziállatok etetésére fordítják.

A használt elemeket és az oktatás során képződő veszélyes hulladékokat (festékkazetták, elhasznált vegyszerek, fénycsövek stb.) külön tároljuk a városi veszélyeshulladék-gyűjtési akcióig, ahonnan biztonságos lerakóba, illetve feldolgozó üzembe kerülnek.

Iskolai programunk előkészítéseként rendhagyó osztályfőnöki órákat és egy témanapot szerveztünk, melyet megelőzött a tantestület és a technikai dolgozók elméleti és gyakorlati felkészítése. A gyerekek ösztönzésére versenyt hirdettünk, melynek célja a hulladékok minél alaposabb szétválogatása volt.

Miután láttuk, hogy a bevezetett modellünk működik, elhatároztuk, hogy iskolai programunk tapasztalatait összegyűjtve, egy oktatócsomag formájában megosztjuk másokkal is. Törekvéseinket a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium anyagilag is támogatta.

Reméljük, hogy ez az oktatócsomag megkönnyíti majd a pedagógus kollégák munkáját, és arra ösztönöz mindenkit, hogy merjenek belevágni ebbe a nagyon fontos munkába. Az alapos áttanulmányozás után főként elszántságra és kitartásra van szükség.

 

 

Copyright ® 2004. Csalló Attila

Templomdombi Általános Iskola, Szentendre

Hulladek-suli@freemail.hu