Vásárlásról Hulladékokról Papírral Fémekkel Üveggel Műanyagokkal Textilekkel Komposzttal Veszélyes hulladékokról

Játékos feladatok - A fémekkel

A téma feladatai:

Mágneses vonzerő, avagy miből van a konzervdoboz

Kapcsolódó feladatok:

A szelektív hulladékgyűjtés formái
Ártalmatlanítható?

További információk...

...a fémekről
...a szelektív hulladékgyűjtésről

10. Mágneses vonzerő,
avagy miből van a konzervdoboz?

Évről évre millió tonnaszám szórjuk a fémhulladékot a szemetesbe. Legtöbbjük egyféle anyagból áll (alumínium vagy acél alapú konzervdoboz) Az elemek és a törött háztartási fémek többféle fémet tartalmazhatnak (réz, ólom, higany, nehézfémek stb.). Sokszor az acélt, vasat kiválogatják a szeméthegyből mágnes segítségével, de sajnos ma még legtöbbször ömlesztve a hulladéklerakókba kerülnek. A fémek többsége újrahasznosítható, ha külön gyűjtjük őket. Ezzel sok nyersanyagot és energiát takaríthatunk meg, amivel szintén óvjuk a környezetünket.

Mágnespróba

Vajon meg tudjátok különböztetni az egyes fémeket? A legkönnyebben a vasat lehet kiválogatni egy mágnes segítségével. Gyűjtsetek össze fémhulladékokat a háztartásból, és mágnespróbával válogassátok szét őket! Amelyik fémet nem vonzza a mágnes, az még mindig nagyon sokféle anyagból lehet (réz, alumínium, bronz stb.). Ha nagyon könnyű, világosszürke színű, akkor valószínűleg alumíniumból készült. Ha súlyosabb és sárgás színű, akkor valószínűleg rézből készült.

Leggyakrabban a vas és az alumínium fordul elő a háztartási hulladékban italos dobozok, konzervdobozok, fóliák és kupakok formájában. A könnyen nyitható üdítős fémdobozok mindig alumíniumból készülnek. Az alumínium gyártásához nagyon sok energiára van szükség. Újrahasznosítás esetén viszont a beolvasztáshoz, újrahengerléshez ennek csak a töredéke szükséges. Kis gyakorlattal már szemmel megállapítható, hogy melyik doboz alumínium, melyik acél, de ha gondban lennétek, a mágnes próbát mindig alkalmazhatjátok. Ha lehet, kerüljétek az ilyen dobozos italokat, keressétek az üveges vagy visszaváltható csomagolásúakat!

Karperec, tolltartó készítése konzervdobozból

Gyűjtsetek kisebb konzervdobozokat (pl. macskaeledeles, babos, kukoricás konzerv). Karperechez vékonyabb dobozt válasszatok. Mindkét végét vágjátok ki konzervnyitóval. Óvatosan dolgozzatok, mert a dobozok széle nagyon éles lehet. Tolltartó készítéséhez magasabb falú dobozt használjatok, és csak az egyik végét vágjátok ki. A kapott éleket finom fémreszelővel jól dolgozzátok el. Bevonhatjátok a dobozokat papírral, majd festhetitek is őket. Így érdekesebb külsőt kaphatnak a tárgyaitok.

 

 

Copyright ® 2004. Csalló Attila

Templomdombi Általános Iskola, Szentendre

Hulladek-suli@freemail.hu