Vásárlásról Hulladékokról Papírral Fémekkel Üveggel Műanyagokkal Textilekkel Komposzttal Veszélyes hulladékokról

Játékos feladatok - A hulladékokról

A téma feladatai:

"Négy lépés" a környezetért
Hulladékválogatós
A nyomok a szeméttelepre vezetnek
Szobrászműhely
A szelektív hulladékgyűjtés formái
Ártalmatlanítható?

Kapcsolódó feladatok:

Hulladékos totó

További információk...

...a hulladék megelőzésről
...a szelektív hulladékgyűjtésről
...az ártalmatlaní- tásról

 

17. A szelektív hulladékgyűjtés formái

Szelektív hulladékgyűjtés során anyagfajták szerint különválogatva gyűjtik be a hulladékokat. Ezt többféle módszerrel is lehet végezni. A település adottságai határozzák meg, melyiket használják. Sok esetben több módszert is alkalmaznak egymás mellett a hatékonyabb begyűjtés elérése érdekében.

A házon (telken) belüli gyűjtés

Az ilyen gyűjtőhelyeket családi házak, társasházak udvarán, lépcsőházakban, szeméttárolókban, közös helyiségekben, kapu alatt alakítják ki. Kezdetben általában két-három komponenst gyűjtenek külön. (Szerves-komposztálható, papír, vegyes hulladékok) Később további másodnyersanyagok hasznosítására (műanyag, papír, fém) fokozatosan növelhetik a kihelyezett gyűjtőedények számát.

A közterületi hulladékgyűjtő szigetek

A közterületeken (tereken, utcákon, áruházak előtt, stb.) telepített gyűjtőszigetek feladata az időben folyamatos szelektív gyűjtési lehetőség biztosítása a lakosság szilárd hulladékféleségei számára. A gyűjtőszigeteken kizárólag a másodnyersanyagként hasznosítható összetevőket gyűjtenek (papír, műanyagpalack és -fólia, színes és fehér üveg, fém italos dobozok). Gyűjtőszigeteken veszélyes hulladékokat, bomló szerves hulladékokat, az egészségre káros, továbbá nagydarabos hulladékokat nem gyűjtenek.

A hulladékudvarok

A szelektív gyűjtési rendszer sajátos elemei a hulladékudvarok. Az elkülönítve gyűjtött másod-nyersanyagokon kívül azoknak a hulladékoknak az átvételére szakosodott, amelyek a háztartási gyűjtőedényekben, gyűjtőszigeteken nem helyezhetők el, és azokra melyeket a lomtalanítási akciók során nem szállítanak el. 

Itt lehet leadni a nagydarabos hulladékokat (lomokat); kisebb, a lakások bontásánál, keletkező építési hulladékokat; és a háztartási veszélyes hulladékokat. A hulladékudvarok csak lakossági hulladékokat fogadnak, melyek minőségi és mennyiségi adatait rögzítik, és a hasznosító vagy ártalmatlanító telephelyre történő rendszeres elszállításig, elkülönítve tárolják.

Mobil veszélyes hulladékgyűjtés

Az előzőekben részletezett szelektív gyűjtési rendszerek kiegészítőjeként a veszélyes összetevők hatékonyabb visszagyűjtése érdekében ajánlott évente kettő-négy alkalommal mobil veszélyes hulladékgyűjtést szervezni. Ilyenkor egy speciális, zárt, a különböző veszélyes anyagok elkülönített fogadására alkalmas felépítménnyel rendelkező jármű, szakképzett személyzettel végzi a veszélyes hulladékok begyűjtését.

Hová vigyem, mibe tegyem?

A játékhoz vágjatok ki 28 db 5*10 cm-es lapokat hulladékkartonból. Írjátok rá a következő hulladékfajtákat a lapokra (mindegyiket kétszer):

újságpapír műanyag flakon sütőolaj
befőttes üveg aludoboz használt papírzsepi
kartondoboz zsíros szalvéta ceruzaelem
levágott fű almacsutka konzervdoboz
PET-palack boros üveg

Szerezzetek be a legközelebbi boltban 6 db kb. egyforma papírdobozt és alakítsatok ki az udvaron, a tornateremben vagy az osztályban egy ügyességi pályát belőlük! A dobozok lesznek az egyes gyűjtőhelyek. A rajtvonal után egyre távolodva először helyezzetek el egy telken belüli gyűjtőhelyet, azután egy közterületi gyűjtőszigetet és legtávolabb egy hulladékudvart. Nagy betűkkel írjátok rá a nevüket! A „hulladékokat” (egy-egy sorozatot külön) összekeverve tegyétek a rajtvonalra! Alkossatok 2 csapatot. A feladat az, hogy csapatonként egyesével el kell helyezni a hulladékokat az egyes gyűjtőpontokon úgy, hogy egyszerre csak egy darabot vihettek magatokkal és mindig sorban a következő gyűjtőpontot kell felkeresni! Az a győztes, aki minden hulladékot jól helyezett el és a leggyorsabb volt. Ha valamelyik csapat nem tud „lépni”, mert nem jól választotta meg a hulladékok sorrendjét, akkor kiesik a játékból.

Természetesen otthon nem kell minden darabbal külön a hulladékudvarba, vagy a gyűjtőszigethez rohanni. Várjatok míg nagyobb mennyiség összegyűlik!

 

 

Copyright ® 2004. Csalló Attila

Templomdombi Általános Iskola, Szentendre

Hulladek-suli@freemail.hu