Vásárlásról Hulladékokról Papírral Fémekkel Üveggel Műanyagokkal Textilekkel Komposzttal Veszélyes hulladékokról

Játékos feladatok - A hulladékokról

A téma feladatai:

"Négy lépés" a környezetért
Hulladékválogatós
A nyomok a szeméttelepre vezetnek
Szobrászműhely
A szelektív hulladékgyűjtés formái
Ártalmatlanítható?

Kapcsolódó feladatok:

Hulladékos totó

További információk...

...a hulladék megelőzésről
...a szelektív hulladékgyűjtésről
...az ártalmatlaní- tásról

 

5. Szobrászműhely

Készítsetek figyelemfelkeltő "szemétszobrokat"!

Napjainkban, helytelen vásárlói szokásainknak köszönhetően, egyre több olyan dolgot használunk, ami hamar a szemetesben találja magát (pl. csomagolóanyagok). Ezektől a hulladéklerakók nagyon gyorsan betelnek, az újak létesítése pedig nagyon sok pénzbe kerül. Ha kevesebb hulladékot termelnénk, akkor kevesebb szeméttelepre lenne szükség, az erre fordított pénzt pedig játszóterek vagy sportpályák létesítésére lehetne fordítani.

Gyűjtsetek hulladékká vált használati tárgyakat, csomagolóanyagokat. Próbáljatok egyféléből minél többet összeszedni. (Figyelem! Ne ezért vásároljátok őket!) Készítsetek különböző szobrokat, melyek felhívják a figyelmet a nap mint nap keletkező rengeteg hulladék okozta problémákra. A szobraitok ábrázolhatnak valamilyen élő vagy elképzelt lényeket, robotokat stb.

Különösen jók azok a szobrok, amelyek egy bizonyos hulladékfajtából állnak (pl.: csak alumínium dobozokból, csak pillepalackokból, műanyag kupakokból, tojástartóból, kartondobozokból stb.). Műveiteknek adjatok fantázianeveket (pl. „kukakirály”, „aluszaurusz”, „kupakpók”, „pille-pille” stb).

 

A szobrokat kiállítás keretében mutassátok be az iskola többi tanulójának és a szülőknek. Nagyon hatásos, ha városi kiállítást vagy felvonulást is szerveztek, és ezzel felhívjátok a lakosság figyelmét a hulladékok okozta problémákra.


 

 

Copyright ® 2004. Csalló Attila

Templomdombi Általános Iskola, Szentendre

Hulladek-suli@freemail.hu