Vásárlásról Hulladékokról Papírral Fémekkel Üveggel Műanyagokkal Textilekkel Komposzttal Veszélyes hulladékokról

Játékos feladatok - A komposzttal

A téma feladatai:

Barkácsoljunk komposztálót!
Vizsgáljátok meg a komposztot!

Kapcsolódó feladatok:

A szelektív hulladékgyűjtés formái
Ártalmatlanítható?

További információk...

... a komposztálható anyagokról
...a szelektív hulladékgyűjtésről

14. Barkácsoljunk komposztálót!

A szerves anyagok újrahasznosításához szükségetek lesz egy megfelelő komposztálóra. A legegyszerűbb megoldás a prizmás komposztáló, melyhez nem kell semmilyen anyag, csak ki kell választanotok a megfelelő helyet, és a komposztálandó anyagokat egymás tetejére kell rétegeznetek. Hátránya ennek a módszernek, hogy nem lehet elég magasra építeni, ezért helyigényesebb.

              Prizmás komposztáló

A másik megoldás a silókomposztálás, melynél valamilyen tárolóban rétegezzük egymásra az anyagokat. Ez készülhet hulladékokból, pl. egy kilyuggatott fémhordóból, használt drótfonatból, fából vagy bontott téglából építve.

Ezeknek a megoldásoknak az előnye a helytakarékosság mellett, hogy fajlagosan kisebb a felületük, ezért jobban fel tudnak melegedni, és kevésbé hűlnek le. Fontos követelmény, hogy ne legyenek zártak, tudjanak szellőzni, és anyaguk ne tartalmazzon vegyszermaradékokat. Amennyiben van rá lehetőségetek, akkor érdemes tartós és egyik oldalon lebontható komposztálót építeni, mert sokkal könnyebb forgatni a tartalmát, és a végén kiszedni a komposztot. Bármelyik típust is választjátok, lényeges, hogy ne legyen kisebb a térfogata 1 m3-nél.

Fontos, hogy a komposztálótokat megfelelő helyre telepítsétek. Ne legyen kitéve tűző napnak, inkább árnyékos és szélvédett helyre tegyétek. Jó megoldás, ha az iskolakert/udvar szélére helyezitek el, ahol a szomszédokat nem zavarja. Bár a helyesen kezelt komposzt nem bűzlik, nem vonzza a rovarokat. Ügyeljetek arra, hogy a felesleges víz elfolyhasson, elszivároghasson a komposztálóból. Előnyös, ha van a közelben egy kerti csap is.

A komposztálókat többféle anyagból is elkészíthetitek. Minden esetben kérjétek ki a tanárotok és a szüleitek véleményét, segítségét mielőtt munkába kezdenétek.
Kisméretű téglából készített komposztáló Drótfonatból készített komposztáló Fából készített
 komposztáló

Viszonylag egyszerűen elkészíthető az itt ismertetett komposztáló deszkákból. Használhattok hozzá különböző bontásból származó anyagokat is. (Ebben az esetben vigyázzatok a kiálló szegekre, csavarokra!)

Szükségetek lesz a következő anyagokra, eszközökre:

  • 4 db 1 méter hosszú 10x5 cm-es „gerenda” a vázhoz

  • 21 db 1 méter hosszú 2,5x15 cm-es deszka az oldalfalakhoz

  • 5 db 90 cm hosszú 2,5x15 cm-es deszka a homlokdeszkákhoz

  • 8 db 3*2*2 cm-es lécek a homlokdeszkák távtartásához

  • 4 db 83 cm hosszú 3x3 cm-es lécre a csúszó sínekhez

  • 2 db 9 cm hosszú 3x3 cm-es lécre a csúszó sínek alsó zárásához

  • Kalapács, fűrész, derékszög, 60-as huzalszeg, ecset, esetleg környezetkímélő fapác

Az elkészítéshez kövessétek végig a rajzokat és az utasításokat!

Fektessetek le két gerendát, majd szegeljetek rá hat oldaldeszkát úgy, hogy 1 cm-es réseket hagytok a deszkák között. Így készítsétek el másik oldalát is. A két oldalfalat állítsátok fel, majd támasszátok valami falfelülethez. Szegezzétek fel a hátsó oldal 6 deszkáját is. Távtartáshoz a felső részre szegeljetek egy deszkát, majd fordítsátok vissza az egészet Az előlap aljára kívülre és a tetejére belülre szegezzetek egy deszkát. A két oldalsó gerendára felülre szegezzétek a 3x3-as léceket, 3 cm távolságra, majd alul egy kis léccel zárjátok a rést.
Az így elkészített sínekbe csúsztassátok bele a homlokdeszkákat, melyekre előzőleg szegezzétek rá a távtartókat. Ha készen van, esetleg egy környezetkímélő fapáccal lefesthetitek.  Elkezdődhet a komposztálótok feltöltése, ha megtelik, a homlokdeszkákat kihúzva könnyen kiüríthetitek.

 

 

Copyright ® 2004. Csalló Attila

Templomdombi Általános Iskola, Szentendre

Hulladek-suli@freemail.hu