Vásárlásról Hulladékokról Papírral Fémekkel Üveggel Műanyagokkal Textilekkel Komposzttal Veszélyes hulladékokról

Játékos feladatok - A műanyagokkal

A téma feladatai:

A műanyagok azonosítása

Kapcsolódó feladatok:

A szelektív hulladékgyűjtés formái
Ártalmatlanítható?

További információk...

...a műanyagokról
...a szelektív hulladékgyűjtésről

12. A műanyagok azonosítása

A műanyagok többsége kőolaj-származékokból készül. Elég sok fajtájuk van és mindegyiknek kicsit más az anyaga, ebből adódóan mások a tulajdonságaik is.

Nagyon sokat kidobunk belőlük a szemétbe egészen rövid használat után (pl. a csomagolóanyagokat). A hulladékba került műanyagok tömegaránya ma Magyarországon 5-6 %, térfogatát tekintve pedig több mint 20%.

Ahhoz, hogy ezeket az anyagokat ne kelljen szeméttelepre vinni a használat után, külön kell gyűjteni őket, és szét kell válogatni anyagfajták szerint. A megkülönböztetés azonban nem könnyű, mert a látszólag azonos küllemű műanyagok más összetételűek lehetnek.

Készítsetek gyűjteményt!

Nézzetek körül otthon a lakásban, a ház körül vagy akár az iskolában! Keressetek különböző műanyag csomagolóanyagokat, tartóedényeket, és készítsetek belőlük bemutatót, tablót! Tanulmányozzátok műanyag gyűjteményeteket és határozzátok meg, melyek törékenyek, melyek hajlékonyak. Láttok-e valamilyen szabályszerűséget? Össze tudtok-e állítani egy szabályt gyűjteményetek műanyagfajtáinak azonosítására?

A műanyagok azonosítására egyezményes jeleket alakítottak ki, melyben számok és betűk segítik a hét fő típus megkülönböztetését. Keressétek meg az alábbi jeleket a gyűjteményetek darabjain, majd segítségükkel állapítsátok meg az anyagukat! (A tablón mutassátok be az itt található jeleket is!)
01 Polietilén-tereftalát (PET) – üdítős flakonok
02 Polietilén (PE-HD nagysűrűségű)– műanyag flakonok, kupakok, zacskók
04 Polietilén (PE-LD kissűrűségű) – műanyag flakonok, kupakok, zacskók
03 Polivinil-klorid (PVC) – élelmiszercsomagoláshoz használt tálcák
05 Polipropilén (PP) – vajas dobozok, csipszes zacskók
06 Polisztirol (PS) – joghurtos edény, műanyag tojástartó
07 Egyéb műanyagok (OTHER)

A műanyagok nagy része újra feldolgozható, azonban ennek feltétele az, hogy a különböző típusok szelektálva (válogatva) legyenek. Nagyon sokszor nincsenek feltüntetve a fenti jelek, vagy az adott termék többféle műanyag keverékéből készült, emiatt nehezebb az újrahasznosításuk is.

Úszik vagy nem úszik?

A nem jelölt műanyagokat ti magatok is beazonosíthatjátok, ha megvizsgáljátok, hogy úsznak-e a vízen vagy elsüllyednek. Gyakorlásként először olyan mintákat vizsgáljatok, amelyekről biztosan tudjátok milyen anyagból készült!

  • Vágjatok 1 x 4 cm-es mintákat különböző műanyag flakonokból, hulladékokból.

  • Töltsetek meg félig egy edényt vízzel, tegyetek bele egy csepp mosogatószert.

  • Helyezzétek bele a műanyagdarabkákat, keverjétek össze a vízzel. Kettő közülük úszni fog, mert könnyebb a víznél. (PE és PP)

  • Fokozatosan, keverés közben adjatok a vízhez sót, figyeljétek meg, melyik emelkedik fel először. (PS)

  • A PVC és a PET általában nem úszik a vízen, de a kettő közül a PVC tűnik könnyebbnek.

A mosogatószer azért kell a vízbe, hogy csökkentse a felületi feszültséget. Nagyon lapos tárgyak akkor sem süllyednek a víz alá, ha valamivel nagyobb a fajsúlyuk. (Ezt a jelenséget használják ki például a molnárpoloskák, mikor a víz tetején „mászkálnak”.) A sót pedig azért adagoljuk a vízhez, hogy növeljük a sűrűségét. Ezáltal az eredetileg lemerülő műanyagdarabok (PE, PP) is feljönnek a víz tetejére.

Ezt az elvet nagy méretekben is használják a szelektíven gyűjtött, de mégis vegyes anyagú műanyag hulladékok szétválasztásához.

A hulladék műanyagokat ti is felhasználhatjátok még különböző tárgyak készítéséhez. Készíthettek „papírsárkányt” egy nejlontáskából, miniatűr „üvegházat” áttetsző ásványvizes palackból, palántázó edényeket joghurtos poharakból stb.

 

 

Copyright ® 2004. Csalló Attila

Templomdombi Általános Iskola, Szentendre

Hulladek-suli@freemail.hu