Vásárlásról Hulladékokról Papírral Fémekkel Üveggel Műanyagokkal Textilekkel Komposzttal Veszélyes hulladékokról

Játékos feladatok - A papírral

A téma feladatai:

Papírmerítő műhely az iskolában
Készítsetek tárgyakat hulladékpapírból!
Vizsgáld meg a papírt!
Van már papírgyűjtőtök?

Kapcsolódó feladatok:

A szelektív hulladékgyűjtés formái
Ártalmatlanítható?

További információk...

...a papírról
...a szelektív hulladékgyűjtésről

6. Papírmerő műhely az iskolában

A papírt már két évezred óta ismerik és készítik. Kínában találták fel, majd sokáig titokként őrizték készítésének módját. Európába közel egy évezred után került. Nagyon sokáig főként a gondolatok rögzítésére használták, azonban ma már fontos szerepet játszik a hétköznapi élet más területein is. Gondoljunk csak a csomagolóanyagokra, tapétákra, mozijegyre, papírpénzre, papír zsebkendőre stb. Naponta többször találkozunk vele, azonban nem biztos, hogy tudjuk, mi is az a papír.

A papír készítése a XVIII. századig kézileg történt, melynek két változata alakult ki. Mindkettő alapanyaga a rostok vizes oldata volt, melyet növényi anyagok, selyem- vagy kötélhulladékok (később használtak rongyhulladékot is) felfőzésével készítettek. A különbség a felvitel módjában volt: a sűrű szövésű szitára merítéssel, vagy felöntéssel vitték fel a rostokat. A szita nyílásain keresztül a felesleges víz kicsöpögött. Az így keletkezett nyers papírlapot filclapokra nyomták, majd préselték és szárították.

A manufakturális módszerek közül a merítéses technika terjedt el az egész világon. Nagyon sokáig csak így, kézileg lehetett papírt előállítani. Az egyes mesterek titokként őrizték szakmai fogásaikat. A felöntéses technika sok száz évre háttérbe szorult, azonban a gépi papírgyártás alapja éppen ez az eljárás lett.

Otthon vagy az iskolában is készíthettek papírt, újrapapírt! Gyűjtsetek alapanyagot, hulladékpapírt a „papírgyártáshoz”. (fontos hogy könnyen szétázó papír legyen: pl. újságpapír, tojástartó tálca stb.) Egy 10x15 cm-es vékony lécből összeszegelt keretre tűzzetek szúnyoghálót, ez lesz a merítőkeret.

Ha színes alapanyagot (színes tojástartót) használtok, akkor a végeredmény is olyan színű lesz. Színezhetitek vízfestékkel is a pépet vagy a már merített papírokat. Ha különböző színű rétegeket helyeztek egymásra, ezzel olyan papírt tudtok előállítani, mint a szürke hátú, elöl színes müzlis dobozok. Különböző préselt növényi anyagokat belemerítve a papírba, érdekes mintázatokat készíthettek.

A szúnyoghálóba font vékony drótszálakkal elkészíthetitek saját vízjeles papírotokat. (Ahol a drótszálak vannak, ott vékonyabb lesz a papír, ezért a fény felé tartva áttetsző lesz.)

A papírlapok széleinek egymásra fektetésével (nagyobb szövetdarabon vagy újságpapíron szárítva) nagyobb lapok készíthetőek.

Tanulmányozzátok át a következő táblázatot,
majd kezdődhet a "papírgyártás"!

Előkészítés

Tépkedjetek apró darabokra hulladékpapírt! Áztassátok vízben 2 napig, hogy a rostok jól szétválaszthatók legyenek! Turmixoljátok össze a felázott papírt! Ha színes papírt szeretnétek, akkor még adjatok hozzá vízfestéket.
 

Merítés

A merítő keretet tegyétek a  pépbe és lassan emeljétek ki! Kerüljétek a hirtelen mozdulatokat! Egy szövetdarabra nyomjátok rá a merített nyers papírt és óvatosan vegyétek le a keretet! Fedjétek le egy másik szövettel, így simább lesz a felülete.
 

Szárítás

Óvatosan nyomkodjátok le, hogy a szövet minél jobban felszívja a vizet! Vasalóval gyorsíthatjátok meg a száradást. A teljes száradás előtt azonban óvatosan húzzátok le a szövetről a papírt Száradás előtt vízfestékkel színezhetitek a nyers papírt. Merítéskor pedig préselt növénydarabokat tehettek a pépbe.

 

 

Copyright ® 2004. Csalló Attila

Templomdombi Általános Iskola, Szentendre

Hulladek-suli@freemail.hu