Vásárlásról Hulladékokról Papírral Fémekkel Üveggel Műanyagokkal Textilekkel Komposzttal Veszélyes hulladékokról

Játékos feladatok - A papírral

A téma feladatai:

Papírmerítő műhely az iskolában
Készítsetek tárgyakat hulladékpapírból!
Vizsgáld meg a papírt!
Van már papírgyűjtőtök?

Kapcsolódó feladatok:

A szelektív hulladékgyűjtés formái
Ártalmatlanítható?

További információk...

...a papírról
...a szelektív hulladékgyűjtésről

7. Készítsetek tárgyakat hulladékpapírból!

A csomagolóanyagok jelentős hányada papír. Nagyon sok, a szemétbe dobandó papírhulladékból még lehet hasznos tárgyakat készíteni, ezáltal is csökken a hulladék mennyisége.

Képeslap, üdvözlőlap: Vékony hulladékkartonból (pl. az ingek, harisnyák csomagolásából származó kartonlapokból) vágjatok levelezőlap méretű darabokat. Egyik oldalára rajzoljátok fel a címzés vonalait, majd az irányítószám négyzeteit, a másik oldalt pedig alakítsátok ki egyéni ötleteitek alapján. Rajzolhattok, festhettek rá, vagy régi magazinokból, újságokból, csomagolópapírokból kivágott ábrákat, esetleg préselt növényeket ragaszthattok fel. A kész képeslapokat azután postázhatjátok is! Kettéhajtott üdvözlőlapokhoz (karácsonyi, húsvéti, névnapi stb.) vágjatok kétszeres méretet, így az egyik oldalra a jókívánságaitokat írhatjátok fel.

Fényképtartó: Egyszínű kartondobozból vágjatok ki egy 15x20 cm-es téglalapot. A fénykép rögzítéséhez pedig 2 db 2x15 cm-es darabot. Helyezzétek a rögzítőket a téglalap alsó és felső szegélyétől 1 cm-re, majd az olló hegyével finoman lyukasszátok ki a kettőt együtt. Milton kapoccsal erősítsétek rá a rögzítőket. A fényképtartó hátuljára pedig ragasszatok egy háromszög alakú lapot támasztónak. Kedvenc képeiteket, rajzaitokat helyezhetitek el a tartóban.

 

Függő és lengő díszek: Különböző színes kartondobozokból, csomagolóanyagokból készíthettek egyszerű, de mégis dekoratív díszeket. Vágjatok ki különböző állatfigurákat, formákat, és egy cérnaszál segítségével rögzítsétek fel egy hurkapálcára. Az így elkészített díszek a legkisebb légáramlattól mozognak. Még szebb díszeket készíthettek, ha a figurákat hajtogatjátok. A következőkben a darvak hajtogatásának rajzát találjátok. Másfajta állatok elkészítéséhez a könyvtárban „origami” címszó alatt keressetek kiadványokat. Készíthettek karácsonyfadíszeket is az ilyen alapanyagokból.

Tároló dobozok: Jó tartású kartondobozokat ne szedjétek szét, ne dobjátok ki. Kicsit átalakítva még sokáig használhatjátok különböző anyagok tárolására (pl. játékok, füzetek, iratok, apróbb tárgyak stb.). Vágjátok le a doboz tetejét éles késsel vagy tapétavágóval a kívánt méretre, formára. Használt csomagolópapírral, színes újságok képeivel fedjétek be a doboz külső felületét. Ragasztás helyett festhetitek is a dobozokat, így még egyedibbek lesznek.

 

 

Copyright ® 2004. Csalló Attila

Templomdombi Általános Iskola, Szentendre

Hulladek-suli@freemail.hu