Vásárlásról Hulladékokról Papírral Fémekkel Üveggel Műanyagokkal Textilekkel Komposzttal Veszélyes hulladékokról

Játékos feladatok - A papírral

A téma feladatai:

Papírmerítő műhely az iskolában
Készítsetek tárgyakat hulladékpapírból!
Vizsgáld meg a papírt!
Van már papírgyűjtőtök?

Kapcsolódó feladatok:

A szelektív hulladékgyűjtés formái
Ártalmatlanítható?

További információk...

...a papírról
...a szelektív hulladékgyűjtésről

8. Vizsgáld meg a papírt!

A papír nem más, mint vékony rostok kusza, lapított szövedéke. A papírgyártás során főként növényi rostokból nyerik a papír alapanyagát, melyeknek hossza 0,5-3 mm, vastagsága pedig 0,05 mm. A papírgyártó gép ilyen rostokból álló, vízzel higított pépet önt és terít egy mozgó hálóra. A hálóból a felesleges víz kicsorog, a rostok pedig összetapadnak. A mozgás következtében a rostok jelentős része párhuzamosan fekszik a háló mozgásirányára, ezért a gépen gyártott papír szálirányban merevebb, erre merőlegesen pedig hajlékonyabb. A nyers papírt préselik, szárítják és hűtik, majd tekercselik, méretre vágják. A különböző minőség elérésére töltő- enyvező- és színezőanyagokat adnak a péphez, esetleg fehérítik. A folyamathoz az alapanyagokon kívül rengeteg energiára van szükség, melyből sokat megtakaríthatunk, ha újrapapírt készítünk. A farostok sokkal nagyobbak, mint a használt papír rostjai, mert a többszöri újrapépesítés hatására elszakadnak. Ez az oka annak, hogy végtelenségig nem lehet a hulladékpapírból újrapapírt készíteni. A gyártás során friss rostokkal kell keverni a pépet, mert különben nem lesz tartós a végtermék.

Tépéspróba: Fogjatok egy fénymásoló papírt vagy írólapot és válasszátok ki a lap egyik szélét. Először ezzel az oldallal párhuzamosan tépjetek egy csíkot, majd utána arra merőlegesen. Vizsgáljátok meg nagyítóval melyik tépés széle lesz az egyenletesebb! Mit láttok a lap tépett szélein?

 

Nedvesítés: Vágjatok ki egy 7-8 cm átmérőjű körlapot a vizsgált papírlapból úgy, hogy jelöljétek nyíllal a kivágás helyzetét. Nedvesítsétek meg a körlapot. Kicsit várjatok, míg a víz átjárja a papírt. A papír pöndörödni fog, mert a papírrostok nedvesség hatására megduzzadnak. Átmérőjükben nagyobb mértékben növekednek, mint hosszukban, így tehát a papírlap az eltérő hossznövekedés miatt meggörbül. A hullámosodás hosszanti tengelye mutatja az eredeti szálirányt.


Csíkpróba: Egy írólap (fénymásolópapír) sarkából vágjatok ki 2x10 cm-es csíkot úgy, hogy azok egymásra merőlegesek legyenek. Mielőtt kivágjátok, jelöljétek meg, hogy vissza tudjátok helyezni őket. 

Tegyétek egymásra a két papírcsíkot, majd az egyik végén fogjátok össze. Ha a két csík mereven fekszik egymáson (nem hajlik le egyik sem), akkor az alsó lap a szálirányban vágott papírcsík. Ha az alsó csík lehajlik, akkor a felső mutatja az eredeti szálirányt. A jelek alapján illesszétek vissza csíkokat, majd jelöljétek a papírlapon a szálirányt!

Elsősorban a könyvnyomtatásban nagyon fontos, hogy a papír száliránya a könyv gerincével párhuzamos, tehát függőleges legyen, mert csak így fognak a kinyitott könyv lapjai szépen kihajlani.

Vizsgáljatok meg egy újrapapírt és egy fából készített papírt! Tépjetek egy csíkot mind a kettőből! Nézzétek meg nagyítóval a tépés mentén a rostokat! Rajzoljátok le, mit tapasztaltok!

Hasonlítsátok össze a fából papírkészítés és az újrapapír-készítés anyag; és energiaszükségletét!

1 tonna papír előállításához szükséges anyag és energia
fehér papír szürke újrapapír
417 m3  víz 100 m3  víz
1700 kg fa
(kb. 15-17 db fa)
1150 kg fekete-fehér újságpapír
717 kWh energia 300 kWh energia
181 kg mészkő  
87 kg kén  
6 tonna gőz 3 tonna gőz
60 kg klór  

 

Ti otthon mennyi papírt "fogyasztotok"? 

Gyűjtsétek össze naponta a háztartásban keletkező papírhulladékot. Egy hét után mérjétek le a tömegét. Számoljátok ki, mennyi papírhulladék keletkezik nálatok évente! Mennyi fát lehet megóvni ennyi papírhulladék újrahasznosításával? (lásd táblázatot!).

 

 

Copyright ® 2004. Csalló Attila

Templomdombi Általános Iskola, Szentendre

Hulladek-suli@freemail.hu