Vásárlásról Hulladékokról Papírral Fémekkel Üveggel Műanyagokkal Textilekkel Komposzttal Veszélyes hulladékokról

Játékos feladatok - A papírral

A téma feladatai:

Papírmerítő műhely az iskolában
Készítsetek tárgyakat hulladékpapírból!
Vizsgáld meg a papírt!
Van már papírgyűjtőtök?

Kapcsolódó feladatok:

A szelektív hulladékgyűjtés formái
Ártalmatlanítható?

További információk...

...a papírról
...a szelektív hulladékgyűjtésről

9. Van már papírgyűjtőtök?

Nagyon sok papír kerül a szemetesbe, pedig a külön összegyűjtött papírhulladékból újrapapírt tudnak készíteni a papírgyárak. Ha olyan papírárut vásároltok, használtok, ami ilyen alapanyagokból készült, akkor ezzel óvjátok az erdőket és a környezeteteket is.

Az otthoni vagy az iskolai papírhulladék szelektív gyűjtéséhez szükségetek lesz papírgyűjtőkre, melybe azután minden szennyeződésmentes papírhulladékot beletehettek (újságpapír, szórólapok, elhasznált füzetek stb.). Mikor megtelik a gyűjtőtök, akkor egy zsineggel kössétek össze a tartalmát. A kötegeket azután a településen elhelyezett papírgyűjtő konténerekbe, hulladékudvarokba vihetitek, vagy az iskolai papírgyűjtésen adhatjátok le. Ha lakókörnyezeteteket is rábeszélitek az ilyen gyűjtők használatára, akkor még több papírotok lesz. Amennyiben az egész osztállyal (iskolával) szerveztek egy-két gyűjtőnapot, akkor az átvevők pénzt is adnak érte, mellyel jelentősen hozzájárulhattok az iskolai kiránduláshoz.

Ilyen gyűjtőket többféle módon is készíthettek. Legegyszerűbben egy masszív kartondobozból alakíthattok ki egyet. Ha tartósabb és esztétikusabb darabra vágytok, akkor fából készítsétek. Döntsetek és kezdjetek hozzá a munkához!

Papírgyűjtő kartondobozból: Keressetek egy kemény kartonból készített dobozt. Ha nincs otthon, akkor a legközelebbi élelmiszerboltban biztosan kaptok egyet. Arra ügyeljetek, hogy megfelelő méretű legyen. A túl kicsibe folyton hajtogatni kell az újságokat, a túl nagy viszont sokszor rendetlennek tűnik és nehezebb a tartalom kötegelése is. A legmegfelelőbb a kb. 30x40 cm-es alapterületű doboz. Az alsó részét erősítsétek meg úgy, hogy egy másik kartonlapot tesztek bele. A doboz tetejét vágjátok le egyenesre. (Az éles szerszámokkal óvatosan dolgozzatok!) Minden oldal közepére vágjatok egy kis rést. Ebbe rögzíthetitek a zsinórokat, amivel egyszerűen összekötegelhetitek a papírokat, mikor megtelik a gyűjtő.

 

Papírgyűjtő fából: A hosszú távon tartósabb, esztétikusabb rekeszeket fából készíthetitek el. (Akár a technika órák keretében is tanárotok vezetésével.) Ha már pontosan és szépen tudtok dolgozni a famegmunkáló eszközökkel, akkor nekiláthattok a munkának. A lent felsorolt anyagokra és eszközökre lesz szükségetek. Az elkészítés során dolgozzatok párokban, mivel az összeillesztés több kezet igényel. Kezdjétek a munkát a lécek méretre szabásával, majd az alsó és a felső keret összeillesztésével folytassátok, melynek végeit 45 fokosra kell lefűrészelni. Ezután szegeljétek össze a kereteket. Az egyik ilyen keretet alulról szegeljétek rá az alaplemezre. A rekesz oldalát 1x2 cm-es fenyőlécekből készítsétek úgy, hogy a két keretre belülről szegezzétek rá őket. A hosszabb oldalra ötöt arányosan elosztva, a rövidebb oldalra kettőt-kettőt. A felső keretet vékony (1x3 cm-es) lécekkel takarhatjátok. Az elkészült rekeszt pácolhatjátok, lakkozhatjátok a tartósság érdekében, bár ezek a szerek nem igazán környezetbarát anyagok.

 

A szükséges anyagok és eszközök:
  • Alaplap: 5 mm-es rétegelt lemez, 30*40 cm   1 db

  • Keretléc: 2*3 mm-es fenyőléc 30 cm hosszú   4 db

  • Keretléc: 2*3 cm-es fenyőléc 40 cm hosszú   4 db

  • Oldallécek: 1*2 cm fenyőléc 30 cm hosszú 14 db

  • Takarólécek: 1*3 cm-es fenyőléc 30 cm hosszú   2 db

  • Takarólécek: 1*3 cm fenyőléc 40 cm hosszú   2 db

  • asztalos derékszög, illesztőfűrész,

  • 20-as és 40-es szeg, kalapács

  • csiszolópapír, esetleg pác, lakk és ecset.

 

     

 

Copyright ® 2004. Csalló Attila

Templomdombi Általános Iskola, Szentendre

Hulladek-suli@freemail.hu