Vásárlásról Hulladékokról Papírral Fémekkel Üveggel Műanyagokkal Textilekkel Komposzttal Veszélyes hulladékokról

Játékos feladatok - A textilekkel

A téma feladatai:

Textilház

Kapcsolódó feladatok:

A szelektív hulladékgyűjtés formái
Ártalmatlanítható?

További információk...

...a textilekről
...a szelektív hulladékgyűjtésről

13. Textilház

A megunt, kinőtt ruhadarabjaink még sokféleképpen felhasználhatóak, ezért nem szabad kidobnunk őket. A hulladékoknak erre a kategóriájára érvényes leginkább az „újrahasználható” címke. Több módszer is létezik erre a használt kötöttáru lebontásától a régi póló átfestéséig. Ruhákat adhatunk és vehetünk bolhapiacon és használtruha üzletekben is.

Sajnos, ipari méretekben való újrahasznosítás csak tiszta és egynemű textilhulladék esetén lehetséges (pl. a szennyezetlen pamuthulladékot merített papír előállítására lehet használni). Ilyenek általában csak üzemekben, gyárakban keletkeznek, a háztartásban nagyon ritkán.

Textil gyűjtemény: A textilhulladékok természetes és szintetikus alapúak lehetnek. Bizonyára mindegyikőtöknek van otthon valamilyen használt ruhája vagy egyéb textilhulladéka. Gyűjtsetek különböző textilfajtákat! Próbáljátok megállapítani, miből készültek a gyűjtött rongyok. Segítenek a ruhákba varrt címkék.

Csoportosítsátok őket anyagfajták szerint:

  • pamut

  • gyapjú

  • len

  • selyem

  • filc

  • műszálas

Írjátok a gyűjteményetek darabjai mellé azt is, hogy természetes vagy mesterséges alapúak. Nézzetek utána internetes oldalainkon, hogy hogyan állítják elő őket!

Textilkép készítés:

 Színes szövethulladékokból hangulatos textilképeket készíthettek. Tervezzétek meg az elkészítendő képet, majd vágjátok ki az egyes darabokat. A képet ragasztással vagy varrással állíthatjátok össze. Az elkészült képeket azután osztályotok díszítésére, ajándékozásra használhatjátok.

Régi póló átfestése, batikolása: Megunt, de még használható pólóitokat, ruhadarabjaitokat átalakít-hatjátok, újjávarázsolhatjátok átfestéssel, batikolással. A boltokban kapható textilfestékeket használ-hatjátok a rajta levő leírás szerint.

A batikolás lényege, hogy különböző csomókat köttök rafiával az anyagra, majd ezt utána az előkészített festékben főzitek. Minél tovább hagyjátok a festőlében, annál sötétebb színt kaptok. Ezután következik az öblítés és a szárítás. Végül bontsátok ki a csomót! A kötözés helyén a festék kevésbé tudja kifejteni hatását, így eredményül érdekes világosabb mintázatot kaptok. Készíthettek terítőket is ezzel a módszerrel. A forró festékkel óvatosan dolgozzatok!

Bevásárló táska készítése hulladék textilekből: A bevásárlótáska használata jóval környezetkímélőbb, mint a műanyag zacskó. Erősebb anyagból készül, többször használható és elhasználódása után sem szennyezi úgy a környezetet, mint a műanyagok, és persze nem kerül pénzbe minden vásárláskor. Tartósabb szövetet válasszatok a szatyor elkészítéséhez. Szabjátok a kívánt méretre az anyagot, majd kézzel, (esetleg varrógéppel) varrjátok össze. Többször egymásra hajtott anyagból készítsétek el a fülét, melyet alaposan rögzítsetek a szatyorhoz. Különböző díszekkel, feliratokkal érdekesebbé tehetitek őket.

 

 

Copyright ® 2004. Csalló Attila

Templomdombi Általános Iskola, Szentendre

Hulladek-suli@freemail.hu