Vásárlásról Hulladékokról Papírral Fémekkel Üveggel Műanyagokkal Textilekkel Komposzttal Veszélyes hulladékokról

Játékos feladatok - Az üveggel

A téma feladatai:

Üvegfestő

Kapcsolódó feladatok:

A szelektív hulladékgyűjtés formái
Ártalmatlanítható?

További információk...

...az üvegekről
...a szelektív hulladékgyűjtésről

11. Üvegfestő

Az üveg előállítható homokból, mészkőből és szódahamuból vagy egyszerűen a használt üvegek megolvasztásával. Az üvegek egy része többszöri felhasználásra készült. Ezeknek elég erősnek kell lenniük, hogy kibírják a rekeszben való szállítást, a forró vízzel, vegyszerrel való tisztítást és az újratöltést. Az ilyen üvegeket vigyétek vissza az üzletekbe, üvegvisszaváltó helyekre és visszakapjátok az üveg betétdíját.

Más üvegek egyszeri használatra készülnek. Sajnos, ezeket sokszor eldobjuk, pedig ha a megfelelő üveggyűjtőbe (barna, zöld, fehér üveg) tennénk, akkor az üveggyárakban beolvaszthatnák őket.

Készítsetek üveggyűjteményt!

  • Keressetek különböző színűeket, különböző célra használtakat!

  • Keressetek olyat, ami újrahasznosított!

  • Tudjátok, miért szállítják az egyszer használatos üvegeket kartonban vagy műanyag fóliába csomagolva, az újratölthetőket pedig rekeszekben?

  • Keressetek lakóhelyeteken üvegvisszaváltó és hulladéküveg gyűjtő helyeket! Jelöljétek őket térképen. Keressetek magyarázatot arra, hogy miért éppen ott helyezték el!

  • Készítsetek plakátot is, mellyel felhívjátok a lakosság figyelmét az üveghulladékok helyes kezelésére.

Az üvegek biztonságosak ugyan, de nem jó, ha szaladgáltok velük és dobáljátok őket! Legyetek óvatosak!

Az üvegek súlya: Az újratölthető üvegek fala vastagabb üvegből készül, ezért nehezebbek, mint az egyszer használatos (ún. "egyutas") palackok. Készítsetek egy üvegválogató karos mérleget!

Egy vékony lécet pontosan a felénél fúrjátok át, majd fűzzetek bele egy erősebb zsinórt. A két végére szintén kössetek egy-egy zsinórt, ezekre köthetitek majd az összehasonlítani kívánt üvegeket. A középső zsinór segítségével kössétek fel a mérleget valamilyen stabil helyre, hogy szabadon tudjon függeszkedni. Az így elkészített eszköz segítségével „mérjétek meg” a külsőre hasonló üvegeket. Döntsétek el melyek az újratölthető (ún. "többutas") palackok és melyek az egyszer használatos ún. „egyutas” üvegek. Legközelebb mikor vásárolni mentek, már tudjátok, hogy melyiket kell választanotok.

Üvegfestő: A nem visszaváltható üvegeket ti is felhasználhatjátok különböző dolgok tárolására, de készíthettek belőlük dísztárgyakat is üvegfesték segítségével. Használjátok az írószerboltokban kapható üvegfestékeket, és kontúrfilceket. Tervezzétek meg a mintát, majd a kontúrfilccel rajzoljátok körbe a motívumot. A festékkel töltsétek ki a színezni kívánt részeket. Szép, dekoratív dísztárgyakat, ajándékokat készíthettek ezzel a módszerrel.

 

 

Copyright ® 2004. Csalló Attila

Templomdombi Általános Iskola, Szentendre

Hulladek-suli@freemail.hu