Vásárlásról Hulladékokról Papírral Fémekkel Üveggel Műanyagokkal Textilekkel Komposzttal Veszélyes hulladékokról

Játékos feladatok - A vásárlásról

A téma feladatai:

Vásárolj okosan!

Kapcsolódó feladatok:

"Négy lépés" a környezetért

További információk...

...a hulladék megelőzésről

 

 1. Vásárolj okosan!

A hulladékhegyek elkerülésének, megelőzésének egyik módja az előrelátó, tudatos vásárlás. Ha nem vesztek olyan termékeket, amiből sok hulladék keletkezik, vagy olyat választotok, ami kevesebb szemetet termel, akkor ti magatok is nagyon sokat tesztek a tisztább, egészségesebb környezetért. Ez a játék segít nektek abban, hogy a jövőben könnyebben felismerjétek, és ki tudjátok választani a környezetbarát termékeket a környezetszennyezők közül.

Gyűjtsetek össze a játékhoz minél több árucikket vagy annak a csomagolását. Ezek a különböző termékek egy képzeletbeli bolt árukészletét fogják alkotni. Ha elég sokféle dolgot szedtetek össze, akkor az összekevert termékeknek lehet egy környezetbarát és egy környezetszennyező változata is. Pl.: egy visszaváltható üveges üdítő és egy eldobható pillepalack. A játékhoz kell még egy bevásárló kosár, egy textilszatyor és egy nejlonzacskó.

Ha minden előkészületet elvégeztetek, akkor kezdődhet a játék. Az első feladat, hogy rakjátok ki az árukat a padokra, és "menjetek el” ebbe a képzeletbeli boltba bevásárolni. Válasszatok kezdésként a műanyag zacskó, a textilszatyor és a bevásárló kosár közül. „Vegyetek” olyan termékeket, ami szerintetek környezetkímélő csomagolásban van. Miután bevásároltatok, magyarázzátok meg döntéseiteket társaitoknak. Ha csapatokat alkottok, versenyezhettek is.

Miután bemutattátok a „vásárolt” termékeket, keressétek meg az egymáshoz tartozó termékpárokat. (üveges üdítő – dobozos üdítő, hajtógázos dezodor – pumpás dezodor stb.) Válasszátok ki és indokoljátok meg, melyik a jobb környezetvédelmi szempontból.

           

Végül olvassátok el a következő vásárlási tanácsokat! Mielőtt választanátok az igazi boltokban, környezetünk érdekében fogadjátok meg a következőket:

 • Vigyetek magatokkal a boltba vászonszatyrot, kosarat, ne fogadjátok el a műanyag zacskót.

 • Készítsetek listát arról, amire szükségetek van, és aszerint vásároljatok!

 • Válasszátok az egyszerűen, környezetbarát anyagba csomagolt árukat.

 • Ha választhattok új vagy újrafeldolgozott termék között, válasszátok az utóbbit.

 • Előbb próbáljátok megjavítani a gépeket, ruhaneműket stb., és csak azután vásároljatok újat.

 • Ha kevésbé feldolgozott terméket vásároltok nagy kiszerelésben, egyszerű vagy utántöltő csomagolásban, nemcsak pénztárcátok, de környezetetek is jól jár.

 • Tartós, jó minőségű, javítható terméket keressetek az eldobható vacakok (pl. az egyszer használatos műanyag szatyrok, palackok, elemek stb.) helyett.

 • Levegőpumpás termékeket vegyetek a hajtógázos aeroszolok helyett.

 • A kartondobozt ne vigyétek haza, hagyjátok az áruházban.

 • Vegyetek sűrítményeket, a vizet otthon is hozzá lehet önteni.

 • Ne dőljetek be a csábító csomagolásnak, a tartalomra figyeljetek!

 • Üvegben forgalmazott italokat válasszatok, és ha visszaváltható, váltsátok vissza.

 • Vásároljatok olyan árukat, amelyeket nem kell több ezer kilométerről szállítani.

 • Ne vegyétek meg azokat a termékeket, amelyekből veszélyes hulladék lesz. Ha nem nélkülözhetők, csak keveset vegyetek belőlük, és minél ritkábban használjátok őket. 

 • Az ajándék becsomagolása felesleges, inkább dugjátok a hátatok mögé vagy kérjétek meg az ajándékozottat, hogy csukja be szemét egy pillanatra.

Válasszatok ki hármat a felsoroltak tanácsok közül, melyet a leghamarabb meg tudjátok valósítani! Amikor ezek a vállalások már jól mennek, akkor vegyétek elő ismét ezt a listát, és keressetek új célokat!

 

 

Copyright ® 2004. Csalló Attila

Templomdombi Általános Iskola, Szentendre

Hulladek-suli@freemail.hu