Vásárlásról Hulladékokról Papírral Fémekkel Üveggel Műanyagokkal Textilekkel Komposzttal Veszélyes hulladékokról

Játékos feladatok - A veszélyes hulladékokról

A téma feladatai:

Veszélyek a lakásban

Kapcsolódó feladatok:

A szelektív hulladékgyűjtés formái
Ártalmatlanítható?

További információk...

...a veszélyes hulladékokról
...a szelektív hulladékgyűjtésről

16. Veszélyek a lakásban

Az otthonunk is tele van veszélyes anyagokkal. Azokat az anyagokat, hulladékokat, amelyek az emberi egészségre, életre, élővilágra, környezetre közvetlenül vagy közvetve károsító hatást váltanak ki, veszélyes anyagoknak, hulladékoknak nevezzük. Ezek az anyagok használatuk során és hulladékként is veszélyeztethetik az egészségünket. Elhasználódásuk után a szemétbe vagy a környezetbe kerülve az élővilágra gyakorolnak káros hatást. Nagyon sok ilyen termékről nem is tudjuk, hogy valójában milyen problémát is okozhatnak.

Mitől lesz valami veszélyes?

  • A robbanékony anyagok szerkezete nagyon könnyen felbomlik és kapcsolatba lép a környezetében lévő anyagokkal. A robbanás mellett néha még mérges gázok is fejlődnek. Az iskolában és otthon található robbanékony anyagokra példa a pikrinsav, a forrasztó anyag és néhány rágcsálóirtó.

  • A tűzveszélyes, gyúlékony anyagok lángolni kezdenek, ha bizonyos hőmérsékleten szikrával vagy tűzzel érintkeznek. Otthon fellelhető gyúlékony anyagok a körömlakklemosó, festékoldó és a hajlakk.

  • A maró hatású anyagok roncsolják az élő szöveteket. Amivel érintkezésbe kerülnek, azt kémiailag megváltoztatják. A maró hatású anyagok savasak vagy lúgosak. Ilyen anyagok pl. a tűzhelytisztítók, a vízkőoldók, a sósav.

  • Az irritáló anyagok a bőrrel, nyálkahártyával érintkezve gyulladást okozhatnak.

  • A mérgező anyagok azonnali vagy hosszú távú egészségkárosodást, sérülést, betegséget vagy halált okozhatnak nemcsak az embernek, hanem az élővilág többi tagjának is. Otthon található mérgező anyagok a festékoldók, a rovarirtók és a fakonzerváló anyagok.

  • Ezeken kívül vannak még fertőző, rákkeltő, genetikai károsodást okozó, oxidáló, környezetre veszélyes anyagok is.

Sok termék az itt felsorolt veszélyes tulajdonságok közül egyszerre többel is rendelkezik, ezért fontos tudni, melyek ezek.

Térképezzétek fel a veszélyes anyagokat!

Nézzetek csak körül a lakásotokban, iskolátokban, hol is rejtőznek ezek a dolgok! Nagyon fontos, hogy óvatosan bánjatok ezekkel az anyagokkal, szerekkel! Készítsétek el a veszélyforrások térképét! Rajzoljátok meg a lakásotok, iskolátok alaprajzát. Jelöljétek valamilyen élénk színnel, piktogrammal a veszélyes anyagok helyét!

A csomagban található matricát figyelmeztetésül ragasszátok fel minden olyan flakonra, tárgyra, melyből előbb-utóbb veszélyes hulladék lesz. Ha elfogynak, akkor készítsetek ti is valamilyen figyelemfelkeltő jelzést.

Konyha: Szoba: Kert-dísznövények:
Mosogatószerek, súrolószerek, tűzhelytisztító, használt sütőolaj stb. Légfrissítő, bútorfényező, ablaktisztító, kárpittisztító, használt elemek, izzók, gyógyszerek stb. Növényvédő szerek, műtrágyák, rágcsálóirtók, rovarirtó- és riasztószerek stb.
Fürdőszoba, WC: Garázs: Iskolaszertár:
Mosószerek, fehérítőszerek, hypo, folttisztító, lefolyótisztító, vízkőoldó stb. Autóápolók, fáradt olaj, használt akkumulátor, fagyálló folyadék, fényező szerek, festékek, hígítók, rozsdaoldók stb. Használt vegyszerek, kifogyott festékkazetták, alkoholos táblafilcek, fénycsövek stb.

Hogyan kell kezelni a veszélyes hulladékokat?

A veszélyes hulladékokat külön kell gyűjteni, biztonságos helyen kell tárolni. A veszélyes hulladékgyűjtési akciók során vagy hulladékudvarokban kell leadni, ahol speciális gyűjtőedényekbe rakják, majd az elszállításig zárt helyen tárolják. A szállítására, ártalmatlanítására, elhelyezésére csak a megfelelő szakértelemmel rendelkező cégek alkalmasak. A veszélyes hulladékok egy része újrahasznosítható, egy másik része speciális égetéssel ártalmatlanítható, a maradékot pedig biztonságosan megépített veszélyes hulladéklerakóban kell tárolni.

A legjobb módszer a megelőzés

A háztartásban előforduló veszélyes anyagok jó része helyettesíthető valamilyen biztonságosabb anyaggal, eljárással. Használhattok újratölthető akkumulátort vagy hálózati adaptert az eldobható elemek helyett. A sok gyógyszer helyett használjatok gyógynövényeket, sportoljatok, tartsátok karban szervezeteteket. Szúnyog és rovarölő szerek helyett használjatok szúnyoghálót, légycsapót vagy légypapírt. Bizonyos növények illóolajai elriasztják a rovarokat (Pl. citromfű, levendula). A háztartási vegyszerek helyett készíthettek környezetbarát tisztítószereket is. Pl. használjatok ecetet vízkőoldásra. Ezeknek a szereknek a hatékonysága lehet, hogy nem éri utol a boltban kapható vegyszerekét, de mindenképp környezetkímélőbbek.

Valószínű, hogy szüleitek, ismerőseitek sem tudják pontosan, melyek a veszélyes anyagok, hulladékok. Otthon beszélgessetek velük erről! 

 

 

Copyright ® 2004. Csalló Attila

Templomdombi Általános Iskola, Szentendre

Hulladek-suli@freemail.hu