Alapfogalmak Történelem A hulladékok keletkezése Megelőzés Fajtái Szelektív gyűjtés Ártalmatlanítás  

Hulladéktan - A szelektív hulladékgyűjtés módszerei

A téma tartalma:

A gyűjtőhelyek kialakításának szempontjai
Telken belüli gyűjtés Turán

Kapcsolódó témák:

Közterületi hulladékgyűjtő szigetek
Hulladékudvarok
Mobil, akciószerű veszélyes hulladékgyűjtés
A szelektíven gyűjtött hulladékok utóválogatása
Megelőzés
A hulladékok fajtái
Ártalmatlanítás

A házon (telken) belüli gyűjtés

Az ilyen gyűjtőhelyeket családi házak, társasházak udvarán, lépcsőházakban, szeméttárolókban, közös helyiségekben, kapu alatt alakítják ki. Kezdetben általában két-három komponenst gyűjtenek külön. (szerves-komposztálható, papír, vegyes hulladékok) Később további másodnyersanyagok hasznosítására (műanyag, papír, fém) fokozatosan növelhetik a kihelyezett gyűjtőedények számát.

A házon belüli gyűjtőhelyek kialakításának szempontjai

  • a praktikus helykihasználás

  • az olcsó és egyszerű műszaki megoldások alkalmazása

  • könnyű hozzáférhetőség és ürítés

  • könnyű tisztíthatóság

  • ne zavarja a lakóház működését

A gyűjtőedényekből a hulladékokat a hagyományos gyűjtési rendszer gépeivel, de eltérő gyűjtési-szállítási logisztikai rend szerint gyűjtik be. A lakosságot különböző információs anyagokkal és gyűjtési naptárral készítik fel a rendszer helyes használatára.

Egy eredményesen működő telken belüli gyűjtési rendszer Turán

Tura, Zsámbok, Galgahévíz és Vácszentlászló települések összefogásával valósult meg a Regionális Hulladékkezelő és Ártalmatlanító Telep, amely magában foglal egy korszerű, szigetelt lerakót csurgalékvíz medencével, egy válogatócsarnokot, egy komposztáló telepet, gépkocsi tárolót, hídmérleget, irodát és kiszolgáló helyiségeket.Iroda és a kiszolgáló helyiségek, hídmérleg

Az együttműködésben résztvevő településeken 1999 óta folyik házon (telken) belüli szelektív hulladékgyűjtés. Minden háznál önkormányzati támogatással 3 hulladékgyűjtőt helyeztek el. (Száraz hulladék, nedves és intim hulladék, komposztálható hulladék).

   

A „száraz hulladék” feliratú gyűjtőbe helyezik a még hasznosítható tiszta papírt, üveget, műanyagokat, fémeket, textileket, játékokat. A komposztálható hulladékok a „levél” emblémával ellátott hulladékgyűjtőbe kerülnek. Az összes többi hulladékot (nedves és intim hulladékok, kivéve a veszélyes hulladékokat) a „szemét” feliratú kukába kell elhelyezni.

A begyűjtést kéthetes periódusban végzik. Az egyik héten a száraz és komposztálható hulladékot gyűjtik össze. Minden második héten pedig a szemetet (nedves és intim hulladékokat) szedik össze. A gyűjtés időbeosztásáról minden lakos kap egy falinaptárt, melyen pontosan jelölve vannak a szemétszállítás időpontjai. A „nedves és intim hulladékot” a telepen kialakított 2,5 hektáros, korszerű, szigetelt lerakóban helyezik el.

A „száraz hulladék” a telepen működő válogatósorra kerül, ahol kézi módszerrel külön konténerbe teszik az egyes komponenseket. A szétválogatott másodnyersanyagokat hidraulikus préssel tömörítik, bálázzák, majd szerződéses partnereik elszállítják.

 

Válogatósor és a hidraulikus prés

  

  

A kiválogatott, bálázott másodnyersanyagok
(műanyag flakonok, műanyag kupakok, aludobozok, papír, műanyag csomagolóanyagok, kábelcsövek)

A komposztálható hulladékot aprítják, és prizmás komposztdombra helyezik. Érés közben többször átforgatják, majd hat hónap után rostálják és zsákolva vagy ömlesztve értékesítik.

  

A komposzt készítése (aprítás, átrakás, érlelés a prizmákban)

 

Komposztrostáló gép, csomagolt komposzt

A veszélyes hulladékokat az évente egyszer megrendezett mobil veszélyes hulladékgyűjtés során adhatják le a lakosok.

A lakosság szemléletformálását a bevezetéskor szervezett tájékoztató fórumokon kezdték el. Minden család kapott egy kis tájékoztató füzetet „Háztartási Hulladék Útmutató” címmel. Minden háztartásba rendszeresen eljuttatják a „Szelektív Hírek, Információk” című hírlevelet, melyben tájékoztatják a lakosságot a legutóbbi időszak gyűjtési adatairól és a legfrissebb tudnivalókról.A hulladékkezelő udvar panorámaképe
(Balról jobbra: komposztáló tér, másodnyersanyagok, válogatócsarnok)

 

Copyright ® 2004. Csalló Attila

Templomdombi Általános Iskola, Szentendre

Hulladek-suli@freemail.hu