Alapfogalmak Történelem A hulladékok keletkezése Megelőzés Fajtái Szelektív gyűjtés Hasznosítás Ártalmatlanítás

Hulladéktan - A szelektív hulladékgyűjtés módszerei

Kapcsolódó témák:

Hulladéklerakás szakszerűen épített, szigetelt lerakóba
Egy biztonságos, korszerű lerakó Pusztazámoron 
Hulladéklerakás nem megfelelően létesített vagy illegális lerakóba
Megelőzés
A hulladékok fajtái
Szelektív gyűjtés
Hasznosítás

Hulladékégetés

A rákospalotai hulladékégető

A szervesanyag tartalmú hulladékok megfelelően kialakított berendezésben elégethetők, melynek során kémiai energiájuk hő formájában szabadul fel, az éghető anyagok égési gázokká, hamuvá, a nedvesség vízgőzzé alakul. A hőenergiát elektromos áram termelésére, és/vagy melegvíz előállítására lehet használni. Első hallásra ez a megoldás a legkézenfekvőbb: megoldja a hulladékproblémát és még energiát is nyerünk vele. Azonban emellett számos probléma is felmerül az égetéssel kapcsolatban, amit csak szigorú előírások betartásával lehet elkerülni, mint például:

  • Az égetéssel a hulladékot nem tüntetik el, hanem csak átalakítják gáznemű anyagokká, füstté, hamuvá és salakká, amelyek a levegőbe, a környezetbe kerülve azután újra szennyezhetik azt (mérgezés, savas eső, üvegházhatás, stb.)

  • Mivel az égetés hatásfoka nem száz százalékos, és azt sem lehet biztosan megmondani, milyen anyagok kerülnek égetésre, ezért a kéményfüstben rengeteg veszélyes gáz keletkezik.

  • A hulladékba gyakran bekerül olyan veszélyes anyag, mely égetése során nem semmisül meg, csak egy másik veszélyes formává alakul át. (Pl. a kloridok égetése során sósav, klórozott szénhidrogének, dioxin stb. keletkezik.)

  • Az égetés során keletkező pernyében, salakban és a füstgázok tisztítása során keletkező anyagokban visszamaradnak a káros anyagok (pl. nehézfémek vegyületei). Ezek veszélyes hulladékok, amit a nagyon költséges veszélyes hulladéklerakóban kell elhelyezni.

  • Nem megfelelő füstgáztisztítás esetén az égetőművek környezetében élő emberek körében növekedhet a daganatos betegségek száma a magasabb dioxinszint miatt. Az itt élő háziállatok teje, húsa is szennyezett lehet.


A hulladékégetők előnye-hátránya

A hulladékégetők létesítése és működtetése nagyon drága és kifejezetten a szelektív hulladékgyűjtés ellensége. (Ha nincs papír és más éghető anyag a hulladékban, akkor nincs mit elégetni!) Magyarországon egyelőre egy települési hulladékégető működik Budapesten. Korszerűsítése, füstgázmosóval történő felszerelése folyamatban van.

A legnagyobb veszélyes hulladékégető Dorogon működik. Oldószereket, növényvédő szereket, gyógyszermaradékokat, szennyvíziszapot, stb. égetnek el. A kórházi veszélyes hulladékokat is égetéssel ártalmatlanítják, általában a kórházak saját égetőjében.

 

 

Copyright ® 2004. Csalló Attila

Templomdombi Általános Iskola, Szentendre

Hulladek-suli@freemail.hu