Alapfogalmak Történelem A hulladékok keletkezése Megelőzés Fajtái Szelektív gyűjtés Ártalmatlanítás  

Hulladéktan - A szelektív hulladékgyűjtés módszerei

Kapcsolódó témák:

Hulladéklerakás szakszerűen épített, szigetelt lerakóba
Egy biztonságos, korszerű lerakó Pusztazámoron 
Hulladéklerakás nem megfelelő vagy illegális lerakóba
Megelőzés
A hulladékok fajtái
Szelektív gyűjtés

Hulladékégetés

A rákospalotai hulladékégető

A szerves anyag tartalmú hulladékok megfelelően kialakított berendezésben elégethetők, melynek során kémiai energiájuk hő formájában szabadul fel, az éghető anyagok égési gázokká, hamuvá, a nedvesség vízgőzzé alakul. A hőenergiát elektromos áram termelésére, és/vagy melegvíz előállítására lehet használni. Első hallásra ez a megoldás a legkézenfekvőbb: megoldja a hulladékproblémát és még energiát is nyerünk vele. Azonban emellett számos probléma is felmerül az égetéssel kapcsolatban, amit az égetőt üzemeltetők gyakran elfelejtenek reklámozni:

  • Az égetéssel a hulladékot nem tüntetik el, hanem csak átalakítják gáznemű anyagokká, füstté, hamuvá és salakká, amelyek a levegőbe, a környezetbe kerülve azután újra szennyezik azt (mérgezés, savas eső, üvegházhatás, stb.)

  • Mivel az égetés hatásfoka nem száz százalékos, és azt sem lehet biztosan megmondani, milyen anyagok kerülnek égetésre, ezért a kéményfüstben rengeteg veszélyes gáz keletkezik.

  • Az elégetett hulladékba gyakran bekerül olyan veszélyes anyag, mely égetése során nem semmisül meg, csak egy másik veszélyes formává alakul át. (Pl. a kloridok égetése során klór szabadul fel és az égéstérben sósav, klórozott szénhidrogének, dioxin stb. keletkezik.)

  • Az égetés során keletkező pernyében, salakban és az égési gázok szűrése során keletkező anyagokban koncentrálódnak az erős mérgek (pl. nehézfémek). Ezek veszélyes hulladékok, amit a nagyon költséges veszélyes hulladéklerakóban kell elhelyezni.

  • Az égetőművek környezetében élő emberek körében növekedhet a daganatos betegségek száma a magasabb dioxinszint miatt. Az itt élő háziállatok teje, húsa is szennyezett lehet.


A hulladékégetők előnye-hátránya

A szemétégetők létesítése és működtetése nagyon drága és kifejezetten a szelektív hulladékgyűjtés ellensége. (Ha nincs papír és más éghető anyag a hulladékban, akkor nincs mit elégetni!) Magyarországon egyelőre egy kommunális szemétégető működik Budapesten. Korszerűsítése, füstgázmosóval történő felszerelése folyamatban van.

A legnagyobb veszélyes hulladékégető Dorogon működik. Oldószereket, növényvédő szereket, gyógyszermaradékokat, szennyvíziszapot, stb. égetnek el. A kórházi veszélyes hulladékokat is égetéssel ártalmatlanítják, általában a kórházak saját égetőjében.

 

 

Copyright ® 2004. Csalló Attila

Templomdombi Általános Iskola, Szentendre

Hulladek-suli@freemail.hu