Alapfogalmak Történelem A hulladékok keletkezése Megelőzés Fajtái Szelektív gyűjtés Ártalmatlanítás

Hulladéktan - Megelőzés

A téma tartalma:

Tudatos fogyasztás
"Négy lépés" a környezetért
Közgazdasági szabályzók

Kapcsolódó témák:

Alapfogalmak
A hulladékok keletkezése
A hulladékok fajtái

Előzzük meg a hulladékképződést!

A hulladékproblémák megoldásának egyik jelentős lépése a hulladék keletkezésének megelőzése. Tudatos fogyasztással (ami csak rajtunk múlik), azokat a termékeket választjuk, amelyek a célnak megfelelnek, kevesebb csomagolóanyagot tartalmaznak, és kisebb környezeti kárt okoznak. Ezt a fogyasztók felvilágosításával, tudatformálásával érhetjük el. 

A hulladéktermelést teljesen nem lehet megszüntetni, azonban a környezetre gyakorolt negatív hatását a hulladékok mennyiségének és veszélyességének csökkentésével lehet mérsékelni. Mindenki csak négy, viszonylag kis lépésre van a helyes magatartástól. A következő négy lépcsőfok megvalósításával érhetjük el a környezettudatosságot ezen a területen.

 

1. Csökkentsd a fogyasztást!
Tudatosan vásárolj! Gondolkozz, mielőtt választasz! Gondold meg, valóban szükséged van rá? Nem tudod kölcsönözni, bérelni? Meg tudod osztani másokkal, amit vennél? Ha mégis vásárolsz, tartós, jó minőségű árut vegyél!
2. Javítsd meg, használd újra!
A visszaváltható, környezetbarát, többutas csomagolást vedd! Vásárolj utántöltő, nagyobb kiszerelésű termékeket! Javítsd meg dolgaidat, mielőtt újat vennél!
Amire nincs szükséged, „add oda” másoknak!
(bolhapiac, használt cikk boltok, jótékonysági adományok)
3. Gyűjtsd külön a hulladékokat!
Hulladékaid 75 %-a újrahasznosítható, másodnyersanyagként új terméket készíthetnek belőle! Kezd a papír gyűjtésével, majd komposztáld a szerves hulladékokat! Gyűjtsd külön az üvegeket, műanyagokat, fémeket is! Helyezd el őket egy hulladékudvarban, egy gyűjtőszigeten, vagy esetleg az otthoni szelektív gyűjtőkben!
4. Vásárolj újrahasznosított terméket!
Ezzel ösztönözheted a piacot az ilyen termékek gyártására, forgalmazására!
Így takarékoskodj a Föld nyersanyag és energiakészleteivel!
Óvd meg bolygónkat a felesleges környezeti ártalmaktól!
(talaj-, víz-, levegőszennyezéstől, az élőhelyek, élőlények pusztulásától)

 

   

A környezetbarát csomagolások kiválasztása a mi feladatunk!
(Levegőpumpás dezodor - hajtógázos dezodor
üveges ketchup - műanyag flakonos ketchup)

 

 

Agyoncsomagolt termékek
"Néma eladók"

 

Az előzőekben felsorolt megelőzési lehetőségek az önkéntességen alapulnak. Azonban kellenek olyan eszközök is, melyek már mindenki számára kötelezőek. Az állam feladata a közgazdasági, jogi szabályozók kialakítása, mellyel ösztönözheti a gyártókat, a forgalmazókat, az önkormányzatokat és a lakosságot a helyes hulladékkezelési magatartásra.

Azok a környezetbarát termékek, melyek hulladékok hasznosításával készültek vagy energiatakarékosak, ÁFA kedvezményt kaphatnak. (Egyéb adókedvezményeket az EU nem engedélyez.) Vámterheket róhatnak ki a környezetkárosító termékek behozatalára. A nyersanyagok árának emelésével ösztönözni lehet az újrahasznosítást, a takarékoskodást.

Környezetterhelési díjjal sújthatják azokat a cégeket, amelyek tevékenységük során szennyezőanyagokat bocsátanak a környezetbe. Termékdíjat kell fizetni azoknak a termékeknek az előállítása, behozatala, forgalmazása után, melyek használatuk során vagy azt követően különös mértékben terhelik, veszélyeztetik környezetünket (csomagolóanyagok, akkumulátorok, gépkocsi roncsok, gumiabroncsok, stb.).

A betétdíj az elhasznált, hulladékká vált termékek fogyasztótól történő visszavételét ösztönző eszköz. A termék eladásakor meghatározott mértékű betétdíjat számolnak fel, melyet visszafizetnek az elhasznált termék vagy hulladéka visszavételekor. A letéti díj ettől annyiban tér el, hogy a majdani hulladékkezelési költségeket kell előre megtéríteni. (pl. tartós fogyasztási cikkek esetén: hűtőgépek, egyéb háztartási gépek, stb.) Az ilyen termék visszavétele általában ingyenes.

A települési hulladék kezelési közszolgáltatás működtetését, átalakítását, fejlesztését beruházási, működési támogatásokkal (állami, nemzetközi) lehet/kell segíteni. A gazdálkodói szféra (gyártók, hulladékkezelők, hulladékkereskedelmi vállalkozások) fejlesztéseit kedvezményes hitelekkel lehet ösztönözni. A szennyező fizet elv alapján, a helyesen megállapított lakossági szemétszállítási díj is ösztönzőleg hathat a hulladék mennyiségének csökkentésére, a helyes hulladékkezelési szokások elterjedésére.

 

 

Copyright ® 2004. Csalló Attila

Templomdombi Általános Iskola, Szentendre

Hulladek-suli@freemail.hu