Alapfogalmak Történelem A hulladékok keletkezése Megelőzés Fajtái Szelektív gyűjtés Ártalmatlanítás  

Hulladéktan - A hulladékok fajtái

A téma tartalma:

A műanyagok előállítása
A műanyagok csoportosítása
A műanyagok jelölése
A műanyagok szelektív gyűjtése, újrahasznosítása

Kapcsolódó témák:

A papír
A fémek
Az üveg
Textilek
Komposztálható anyagok
Kombinált csomagolóanyagok
Veszélyes anyagok
Megelőzés
Szelektív hulladékgyűjtés formái
Ártalmatlanítás

 

Műanyagok

Műanyagoknak azokat a szerves eredetű, óriásmolekulájú anyagokat nevezzük, amelyeket szintetikus úton vagy természetes óriásmolekulák átalakításával állítanak elő.

A műanyagok előállítása

A világon már több mint 100 éve, Magyarországon az 1920-as évek közepétől kezdődött meg a műanyagok gyártása. Kezdetben hőre lágyuló műanyagokat gyártottak. 1940-es évektől kezdve fröccsöntéssel különböző műszaki cikkeket állítottak elő polisztirolból, cellulóz-acetátból. Néhány évvel később a hőre lágyuló műanyagokat kábelszigetelésre kezdték használni. Nagyobb arányban azonban csak a 1960-as évek után indult meg a gyártás.

A műanyagok szintetikus előállításakor valamilyen kismolekulájú vegyületből (monomer) kiindulva alakítják ki a nagymolekulájú (makromolekulájú) vegyületet, a polimert. Általában háromféle vegyi folyamattal állítható elő a makromolekula: polimerizációval, polikondenzációval és poliaddícióval. A megfelelő tulajdonság elérése céljából a műanyagokhoz a gyártás során különböző adalékanyagokat adnak. A levegő oxigénje és a napfény hatására bekövetkező kémiai átalakulásnak megakadályozására stabilizátorokkal és antioxidánsokkal védekeznek.

A műanyagok csoportosítása

Hővel szembeni viselkedésük alapján két csoportba soroljuk őket:

  • Hőre lágyuló műanyagok (Ez azt is jelenti, hogy újrahasznosíthatóak.) pl.: PVC, polietilén stb.

  • Hőre nem lágyuló műanyagok, pl.: bakelit

Eredetük szerint csoportosítva:

  • Természetes alapú műanyagok, melyeket a természetben található anyagok (fehérjék, cellulóz) vegyi átalakításával állítanak elő.

  • Szintetikus műanyagok, azok, melyek makromolekuláinak kialakításánál vegyi módszereket alkalmaznak.

A háztartásban gyakran előforduló műanyagok

PVC (Poli-vinil-klorid) Kemény PVC: vízvezetékcsövek, csőszerelvények, gépalkatrészek, vödrök, flakonok, tartályok, csipesz, elektromos szigetelő doboz, rudak, lemezek, nyomógomb stb. Lágyított PVC: elektromos szigetelőbevonat, esőkabát, műbőrök, padlóburkolat, cipőtalp, könyvborító, labda, játékbaba, csomagolófólia stb. A PVC egész élete során veszélyes anyagokkal terheli környezetünket. Gyártása során ólomtartalmú stabilizátorokat, ftalátokat, foszforsavésztereket és halogénezett szénhidrogéneket adnak hozzá. A vinil-klorid a mutációkat növelve rákot okoz és gyengíti az immunrendszert. Égetésekor nehézfémek, sósav, furán, és dioxin is keletkezik. (lásd hulladékégetők!) Használatát más anyagokkal kell kiváltani!

Polietilén (kis sűrűségű PE-LD, nagy sűrűségű PE-HD): vegyszeres flakonok, hordók, palackok, tartályok, élelmiszeres edények, dobozok, kupakok, háztartási gépek bevonata, kábelszigetelés, esőkabát, zsinór, zacskó stb. Anyaga tartalmazhat veszélyes króm- és nikkeltartalmú szereket. Újrahasznosítható.

Polisztirol (PS): világítótestek burája, élelmiszeres dobozok, vegyszeres dobozok, műszerek, kisgépek háza, elektromos alkatrészek, gyerekjáték, toll, gomb, bizsu, habanyagok (Hungarocell), tojástartó stb. A sztirol maradványai (sztirol-epoxid) a szervezetbe kerülve egészségkárosodást okozhatnak.

Polipropilén (PP): csipszes zacskók, vajas dobozok, flakonok stb. Újrahasznosítható.

PET (Poli-etilén-tereftalát): üdítős flakonok (újratölthető 5-6-szor), vízvezetékcsövek, ablakkeretek stb. A természetben nem, vagy csak nagyon lassan bomlik le. Újrahasznosítható.

A műanyagok azonosítására használt jelölések

01 Polietilén-tereftalát (PET) – üdítős flakonok
02 Polietilén (PE-HD nagysűrűségű)– műanyag flakonok, kupakok, zacskók
04 Polietilén (PE-LD kissűrűségű) – műanyag flakonok, kupakok, zacskók
03 Polivinil-klorid (PVC) – élelmiszercsomagoláshoz használt tálcák
05 Polipropilén (PP) – vajas dobozok, csipszes zacskók
06 Polisztirol (PS) – joghurtos edény, műanyag tojástartó
07 Egyéb műanyagok (OTHER)

A műanyaghulladékok szelektív gyűjtése, újrahasznosítása

Magyarországon, mint a világon mindenütt, egyre több helyen alkalmazzák a műanyagokat. Könnyűek, könnyen formázhatóak, szilárdak és a környezeti hatásoknak ellenállnak (nehezen lebomlóak), így sokféle felhasználásuk lehetséges. Évről évre több termék csomagolására használnak műanyagokat. Ennek a folyamatnak az az eredménye, hogy nő a hulladékban levő műanyagok aránya. A műanyag hulladékok aránya mára már elérte a 20%-ot. A fent említett előnyös tulajdonságok, mihelyt a hulladékba kerülnek, egyszerre hátrányossá válnak. A legnagyobb gondot a műanyagok fajlagosan nagy térfogata és a nehezen lebomló tulajdonsága okozza (szintetikus műanyagok lebomlása kb. 200 év). Az ilyen hulladék lerakása a környezet terhelése, a tárolók telítődése, a költségek növekedése miatt egyre súlyosabb gondokat jelent. Európa- és világszerte ezért nagy erőfeszítéseket tesznek az újrahasznosításuk érdekében.

A műanyagok újrahasznosítása nem könnyű feladat, mert sokféle létezik. Sokszor ugyanannak a műanyagnak sem azonos az összetétele, mert a gyártás során erősítő anyagokat, töltőanyagokat, színezőanyagokat kevernek bele, ezért jelent gondot ezeknek az anyagoknak a szelektív gyűjtése. Sokszor az egyszerű, látható tulajdonságok alapján nem lehet őket elkülöníteni, szétválogatni. A szelektív hulladékgyűjtés során mint vegyes műanyag hulladékot lehet külön gyűjteni, és ezt kell aztán különböző technológiákkal anyagfajták szerint szétválasztani. Már ma is több megoldás van erre a problémára. A legegyszerűbb a kézi utóválogatás. Az anyagok sűrűségkülönbségét kihasználva, úgynevezett lebegtető eljárással szétválaszthatók az egyes műanyagok. Ezen kívül alkalmaznak még fluoreszkáló festékeket, infravörös sugarakat, különböző oldószereket az elkülönítéshez.

        Újrahasznosított műanyag
       térburkoló "kövek"

A külön válogatott műanyagokat azután másodnyersanyagként fel lehet dolgozni. Térburkolókat, jelzőoszlopokat, kerti bútorokat, csöveket, fóliákat, dobozokat lehet belőlük előállítani.

Bizonyos területeken (mezőgazdasági fóliák, szemetes zsákok, élelmiszer-csomagolások) megoldást jelenthetnek a biológiailag lebomló műanyagok, mint pl. a novopol, ami egy módosított keményítő alapú műanyag. Vannak olyan esetek, ahol jól használhatók az ultraibolya sugárzásra lebomló műanyagok is. Ezek az anyagok, megfelelő körülmények között (komposztálás), 3-5 év alatt széndioxidra és vízre bomlanak le. Sajnos, teljes megoldást nem jelentenek, mert kevésbé vízállóak és egyelőre még drágábbak, mint a hagyományos, szintetikus műanyagok. Azonban így is jelentősen csökkentenék a csomagolási hulladék mennyiségét.

Külön problémát okoznak az egyre nagyobb mennyiségben keletkező „eldobható” gyermekpelenkák és egészségügyi betétek. Kevert műanyagokat tartalmaznak, és szennyezettségük miatt sem újrahasznosíthatók. Textilpelenkák használatával megelőzhetjük az ilyen hulladék képződését.

 

Copyright ® 2004. Csalló Attila

Templomdombi Általános Iskola, Szentendre

Hulladek-suli@freemail.hu