Alapfogalmak Történelem A hulladékok keletkezése Megelőzés Fajtái Szelektív gyűjtés Ártalmatlanítás  

Hulladéktan - A szelektív hulladékgyűjtés módszerei

A téma tartalma:

A hulladékudvarban gyűjthető hulladékok
A hulladékudvarok kialakítása
Hulladékudvar példák
Egy hulladékudvar Budapesten

Kapcsolódó témák:

Házon (telken) belüli gyűjtés
Közterületi hulladékgyűjtő gyűjtőszigetek
Mobil, akciószerű veszélyes hulladékgyűjtés
A szelektíven gyűjtött hulladékok utóválogatása
Megelőzés
A hulladékok fajtái
Ártalmatlanítás

A hulladékudvarok

A szelektív gyűjtési rendszer sajátos elemei a hulladékudvarok. Sokszor alkalmazzák az előzőekben részletezett szelektív gyűjtési módszerek kiegészítőjeként. A hulladékudvarok részben azoknak a hulladékoknak az átvételére szakosodott, amelyek a háztartási gyűjtőedényekben nem helyezhetők el, illetve azokra melyeket a lomtalanítási akciók során sem szállítanak el. Így az elkülönítve gyűjtött másodnyersanyagokon kívül itt lehet leadni a nagydarabos hulladékokat (lomokat), kisebb a lakások bontásánál, átalakításánál keletkező hulladékokat, és a háztartási veszélyes hulladékokat. Csak lakossági hulladékokat fogadnak. Rögzítik a hulladékok mennyiségi és minőségi adatait, és a hasznosító vagy ártalmatlanító telephelyre történő elszállításig ezeket elkülönítve tárolják.

A hulladékudvarokban gyűjthető hulladékok köre:

 • másodnyersanyagok (papír, üveg, műanyag-flakon, fólia, fémhulladék, fém italosdoboz, fahulladék, textilhulladék),

 • darabos hulladékok (gumiabroncs, hűtőszekrény, háztartási tárgyak és berendezések, elektronikai hulladékok, gépkocsironcs),

 • lakossági veszélyes hulladékok (szárazelem, akkumulátor, gyógyszer, festék- és lakkmaradékok csomagolóeszközeikkel, sütőzsírok, növényvédőszer-maradékok, fénycső és izzó),

 • lakossági építési, bontási hulladékok.

A hulladékudvarok kialakítása

A hulladékudvar kialakításánál figyelembe veszik a település szerkezetét, a könnyű megközelíthetőséget (utak, távolság), a működtetéshez szükséges közműcsatlakozások meglétét, a bekeríthetőséget, a regionális hulladékhasznosító létesítmények elhelyezkedését és megközelíthetőségét. Belvárosokban általában a sűrűn beépített területeken, a főútvonalakról nyíló mellékutcákban helyezik el. Külső városközpontokban az önkormányzati hivatalok, intézmények, bevásárlóközpontok környékén alakítják ki. A hulladékudvarok területigénye a gyűjtőedények számától, nagyságától, a kiegészítő létesítmények területétől függ. Általános szabály, hogy a gyűjtőedények területének tízszerese kell egy hulladékudvar kialakításához. (Minimálisan 400 m2, de figyelembe kell venni a későbbi bővíthetőséget is.) Nagyon fontos, hogy a lakosság és a környezet biztonsága ne kerüljön veszélybe.

A hulladékudvarokat szilárd burkolattal, térvilágítással látják el. A hulladékudvar megközelíthető személygépkocsival, utánfutóval, 3,5 tonnánál kisebb tehergépkocsival és természetesen gyalogosan is.

Nyílt téren konténerben tárolják a biológiailag lebomló szervesanyag-tartalmú hulladékokat és az építési, bontási hulladékokat. A veszélyes hulladékokat fedett helyen (fedett-zárt területen vagy konténerben) vagy nyílt téren (kettős falú vagy kármentővel felszerelt, zárható gyűjtőedényben) lehet tárolni. A hasznosítható hulladékokat fedett-zárt vagy fedett-nyitott területen célszerű elhelyezni.

A bekerített hulladékudvarokat őrzik is. Szakszemélyzet végzi a biztonságos átvételt és nyilvántartást. A lakosság számára egyértelmű és tájékoztatást függesztenek ki. Az egy településen működő hulladékudvarokat azonos elemekből, azonos stílusjegyekkel valósítják meg.

A hulladékudvarok megfelelő működtetése érdekében, az optimális kialakításon felül, a lakók szabadidejét is figyelembe vevő nyitvatartást kell meghatározni és rendszeres, részletes információkkal kell ellátni őket.

 

Példák a hulladékudvar kialakítására

I. Változat:

 1. Konténerfogadó
 2. Hulladéktároló konténer (gyógyszer, szárazelem, növényvédő szer)
 3. Fedett konténertároló (papír, textil, festékhulladék, akkumulátor)
 4. Nyitott konténertároló (üveg, műanyag, fém, gumiabroncs)
 5. Nyitott konténertároló (kerti nyesedék, darabos hulladék)
 6. Közlekedési terület
 7. Személygépkocsi-parkoló
 8. Kerítés
 9. Bejárat

 

 

II. Változat:

 1. Fogadóépület

 2. Zárt hulladéktároló épület

 3. Targoncatároló

 4. Fedett konténertároló

 5. Szabad konténertároló

 6. Homoktároló

 7. Térvilágítás

 8. Közlekedési terület

 9. Zöldterület

 10. Tartalékterület

 11. Kerítés

 12. Bejárat

Forrás: Települési szilárd hulladékgazdálkodási útmutató,  Budapest, ÖKO Rt., 1998.

 

Egy szakszerűen kialakított, működő hulladékudvar Budapesten

Budapest XI. kerületében a Bánk bán utca 8/10. alatt található a Fővárosi Közterület-Fenntartó Rt. Lakossági hulladékudvara. Az udvar a Tétényi úti lakótelepen működik, lakóövezetben. A szilárd burkolatú (aszfaltozott) területet magas kerítés védi. Egy fő állandó alkalmazott ügyel a telep szabályos működésére és segíti a lakosságot az eligazodásban.

A kapuban egy információs tábla jelzi a fenntartó céget, a nyitvatartást, a leadható hulladékok fajtáját és azt, hogy kik vehetik igénybe a szolgáltatást. A hulladékudvart csak a lakosság használhatja ingyenesen. Ipari, üzemi, kereskedelmi cégek itt nem adhatják le a keletkezett hulladékaikat.

A tágas udvarban jól látható, olvasható feliratok jelzik a konténereken azt, hogy milyen típusú hulladékot lehet beletenni. A látogatók gépkocsival is behajthatnak, ami segíti a nehezebb hulladékok átrakását.

Ebben a hulladékudvarban újrahasznosítható hulladékok (fémek, papír, műanyag, üveg, stb. ) és veszélyes anyagok gyűjtésével (fáradt olaj, sütőzsiradék, akkumulátor, használt elemek, elektronikai hulladékok, vegyszerek, stb.) foglalkoznak.

Újrahasznosítható anyagok gyűjtése

Az alumínium dobozok ebben a gyűjtőben várnak az újrahasznosításra A tiszta fém konzerves dobozokat így gyűjtik Kizárólag a tiszta PET palackokat lehet leadni.

A nagyobb kartondobozokat, ebbe a nagyobb konténerbe kell tenni A papírt előbb szét kell válogatni! Ebbe a konténerbe csak a színeset szabad tenni. Ide kerülnek a fekete fehér újságok.

Ha nem lehet elkülöníteni a fekete és színes papírt, akkor vegyes konténerbe kell tenni. A vissza nem váltható fehér üvegek itt várakoznak az elszállításra. A színes üvegeket külön kukába kell tenni.

Veszélyes anyagok gyűjtése (egy része újrahasznosító)

A szárazelemeket zárt, fedett, fém tárolóban gyűjtik. Személyenként 1 db akkumulátort lehet a telepen leadni. Elektronikai hulladékokat is behozhatunk.

A sütőzsiradékot külön hordóban gyűjtik. Fáradt olajat is fogadnak, a hordók mellett vannak a göngyölegek gyűjtői. Használt elektromos berendezések (számítógépek, hűtőszekrények) is leadhatók.
 

Copyright ® 2004. Csalló Attila

Templomdombi Általános Iskola, Szentendre

Hulladek-suli@freemail.hu