Alapfogalmak Történelem A hulladékok keletkezése Megelőzés Fajtái Szelektív gyűjtés Hasznosítás Ártalmatlanítás

Hulladéktan - A szelektív hulladékgyűjtés módszerei

Kapcsolódó témák:

Házon (telken) belüli gyűjtés
Közterületi hulladékgyűjtő szigetek
Hulladékudvarok
Mobil, akciószerű veszélyes hulladékgyűjtés
Megelőzés
A hulladékok fajtái
Hasznosítás
Ártalmatlanítás

A szelektíven gyűjtött hulladékok utóválogatása

A feldolgozóipar számára a szelektíven begyűjtött hulladék tisztasága sokszor nem megfelelő, ezért a gyűjtőszigetekről és a házon belüli gyűjtőhelyekről összeszedett hulladékot utóválogatókba szállítják.

Először lemérik és regisztrálják a beszállított hulladékokat, majd a válogató zárt épületében tárolják azokat. A hulladékokat markológéppel felhordó szalagra teszik, ami a rostálóba viszi azokat. A válogatás a kisebb szennyeződések (20-50 mm) kirostálásával kezdődik. Ezután mágneses eljárással leválasztják a vasat. A hulladékok további válogatása kézzel történik. Szállítószalagon halad a hulladék, mely mellett két oldalon helyezkednek el a munkások. Kiválogatják a hasznos összetevőket: műanyag fólia, kemény műanyagpalack és -pohár, egyéb műanyag, kartonpapír, nyomdai papírhulladék, egyéb papír, üveg, alumínium. Majd a papírt és a műanyag hulladékot tömörítik, bálázzák, a többi komponenst gyűjtőbokszokban vagy konténerben tárolják.

Az olyan válogatást, ahol a szalagról a vegyes összetételű hulladékból a kinyerni kívánt összetevőket emelik ki, pozitív válogatásnak nevezzük. 
Az ilyen válogató sor rugalmasan átalakítható az éppen feldolgozni kívánt hulladék összetételéhez. Ezért ha a döntően egyfajta hulladék szennyező elemeinek eltávolítása a cél, akkor a válogatás nem a fő összetevőre irányul, hanem az azt szennyezőre. Az ilyen válogatást negatív válogatásnak hívjuk. Ebben az esetben a hasznos hulladék a szállítószalag végén lévő konténerbe vagy bokszba kerül, míg az attól eltérő anyagokat a szalagról leszedve külön tárolják.

A feldolgozandó hulladék mennyiségi és minőségi jellemzőitől függően egy vagy két válogatószalagos üzemet építenek ki. A válogatóműveket általában a településeken kívül, iparterületeken helyezik el. A munkahelyek kialakításánál ügyelnek az egészségügyi rendszabályok betartására. (Pormentes, tiszta levegőjű, klímatizált munkahely; megfelelő öltöző, tisztálkodó és étkező helység.)

A kiválogatott, tiszta másodnyersanyagokat azután meghatározott rend szerint elszállítják a különböző hasznosító üzemekbe, gyárakba. A további feldolgozásra nem alkalmas – kiválogatott – összetevők a hulladéklerakóra kerülnek.

Bizonyos országokban elég jelentős a vegyesen begyűjtött hulladékok hasznosítható komponenseinek utólagos kiválogatása. Az így nyert másodnyersanyagok szennyezettségük miatt nehezen hasznosíthatók, ezért sokkal hatékonyabb megoldás a keletkezés helyén szervezett szelektív gyűjtés.

 

Copyright ® 2004. Csalló Attila

Templomdombi Általános Iskola, Szentendre

Hulladek-suli@freemail.hu