Alapfogalmak Történelem A hulladékok keletkezése Megelőzés Fajtái Szelektív gyűjtés Ártalmatlanítás  

Hulladéktan - A hulladékok fajtái

A téma tartalma:

Az üveg előállítása
Az üveg felhasználása
Az üvegek szelektív gyűjtése, újrahasznosítása

Kapcsolódó témák:

A papír
A műanyagok
A fémek
Textilek
Komposztálható anyagok
Kombinált csomagolóanyagok
Veszélyes anyagok
Megelőzés
Szelektív hulladékgyűjtés formái
Ártalmatlanítás

 

Az üveg

Az üveg az előző történelmi korokban mindig valami értékeset jelentett, sokáig a fáraók, a királyok, az egyházi elöljárók számára volt csak elérhető. Az egyiptomiak és a föníciaiak már 5 ezer éve is készítettek üvegtárgyakat, ékszereket. A perzsák az üveget drágakőnek tartották. Mára már azonban annyira hétköznapivá vált, hogy a szemetesbe is jut belőle bőven.

Az üveg előállítása

Az üveg megolvasztás útján előállított, kristályosodás nélkül megdermedő, áttetsző, kovasavat (szilícium-oxid) és fém-oxidokat tartalmazó, szervetlen anyag. Alapanyagai a kvarchomok, szóda, mész és fémoxidok. Gyártása során a kvarchomokhoz hozzáadják az adalékanyagokat, majd ezt magas hőmérsékletre hevítve állítják elő az üvegolvadékot. Az üvegtárgy formáját fúvással, hengerléssel vagy öntéssel adják meg. Azután fokozatosan hűtik, és esetenként utókezelik, csiszolják.

Az üveg felhasználása

Legősibb tudatos alkalmazása a kémiai behatásokkal szembeni ellenálló képességén alapul. Nem oxidálódik, nem engedi át a vizet, nem oldódik, formatartó, egyszóval időtálló. Hátrányos tulajdonságai a rossz hővezető képesség, a ridegség (a rugalmasság határán viszonylag hirtelen törik). A történelem során az üveg használati köre fokozatosan bővült. Ma már nagyon sok fajtáját gyártják, és különböző célokra használják:

  • A káliüveg káliumot tartalmaz, lágyuláspontja magasabb, mint az ablaküvegé. Ebből készülnek hétköznapi életünk tárgyai (poharak, kancsók, üvegek).

  • A jénai üveg főként kvarcot, kis mennyiségben bórt és alumíniumot tartalmaz. A vegyszerekkel szemben ellenálló, és a hirtelen hőmérsékletváltozást is jól bíró edényeket készítenek belőle.

  • Az ólomüveg kálium- és ólomtartalma miatt nagy fénytörő képességgel rendelkezik. Poharakat, vázákat, dísztárgyakat készítenek belőle.

  • A golyóálló üveg több üvegrétegből áll, melyek között műanyag hártyák vannak.

  • A színes üvegek előállításakor az alapanyagokhoz színt adó fémoxidokat, fémeket adnak.

  • A biztonsági üveget felmelegítik szinte a megolvadásig, majd hirtelen lehűtik, így törés esetén apró, tompa részekké esik szét. Így készülnek az autóüvegek is.

  • Az üvegkerámiák ezüstöt tartalmaznak, és különleges hőálló képességekkel rendelkeznek. Ebből készítik az űrrepülőgépek burkolatát.

Az üvegek szelektív gyűjtése, újrahasznosítása

Napjainkban többszörösére, kb. 3 %-ra emelkedett az üveghulladék aránya a háztartási szemétben. Ennek fő oka a csomagolóanyag-ipar átalakulása. A nyugaton már korszerűtlenné vált „eldobható” műanyag palackokat gyártó gépsorokat Magyarországra telepítették, ezzel elsorvasztották a jól működő hazai üvegvisszaváltó rendszert. Napjainkban már szinte nem gyártanak üvegbe palackozott üdítő italokat. A konzervgyárak is az új üvegeket részesítik előnyben, annál is inkább, mivel a betétdíjakat megszüntették.

Az üveg esetében az újrahasználat a legkörnyezetkímélőbb megoldás. Az előállítás magas energiafelhasználása csak a többszöri újratöltés során válik „gazdaságossá” („környezetbaráttá”). Az üveg akár 25-40-szer újratölthető, míg a műanyag megfelelője csak 4-6-szor. Mindenképpen vissza kell állítani a betétdíjas üvegek rendszerét.

Sok üveget mi magunk is hasznosíthatunk. Az öblösüvegeket például használhatjuk házi kompótok, lekvárok befőzésekor. A széles, nagy nyílású csavaros üvegek pedig alkalmasak különböző apró dolgok tárolására.

Ha az otthon, házilag nem hasznosítható üvegeket (nem váltható vissza, elkopott, eltörött, stb.) szín szerint válogatva gyűjtjük, akkor szinte 100 %-ban újrahasznosíthatók. Az így beolvasztott termék minősége is szinte megegyezik az új üvegekével. Sőt a folyamat során 20-30 % energia-megtakarítás is elérhető. A vegyes tört üveget az építőipar tudja hasznosítani. Útfelületek érdesítésére az aszfaltba keverik, a betonba vegyítve keményebb anyagot kapnak, szálhúzással hőszigetelő üveggyapotot állítanak elő belőle.

A településeken rendszeresített gyűjtő konténerekbe, melyek külön gyűjtik a fehér, a zöld és a barna üvegeket, csak tiszta és kupak nélküli üvegeket tegyünk.

 

 

Copyright ® 2004. Csalló Attila

Templomdombi Általános Iskola, Szentendre

Hulladek-suli@freemail.hu