Alapfogalmak Történelem A hulladékok keletkezése Megelőzés Fajtái Szelektív gyűjtés Ártalmatlanítás  

Hulladéktan - A hulladékok fajtái

A téma tartalma:

Mitől lesz valami veszélyes?
Hogyan károsítják az egészséget?
A szárazelemek veszélyei
Környezeti hatásai
Hogyan kezeljük a veszélyes hulladékokat?
Legjobb módszer a megelőzés

Kapcsolódó témák:

A papír
A műanyagok
A fémek
Textilek
Az üveg
Komposztálható anyagok
Kombinált csomagolóanyagok
Megelőzés
Szelektív hulladékgyűjtés formái
Ártalmatlanítás

 

Veszélyes anyagok, hulladékok

Azokat az anyagokat, hulladékokat, amelyek minőségüket tekintve az emberi egészségre, életre, élővilágra, környezetre közvetlenül vagy közvetve károsító hatást váltanak ki, veszélyes anyagoknak, hulladékoknak nevezzük.

Az ilyen termékek a háztartásban a következők:

  • gépjármű ápolószerek, és gépkocsikban használt vegyi anyagok

  • takarító- és fényezőszerek,

  • festékek és oldószereik,

  • kártevőirtók és göngyölegeik

  • gyógyszerek, betegápolási hulladékok 

  • vegyes cikkek (elemek, a körömlakklemosó, néhány kozmetikum, izzók, fénycsövek, elektronikai hulladékok, használt sütőolaj stb.)

A veszélyes háztartási termékek használatuk során és hulladékként egyaránt sok problémát okoznak. Használat közben is veszélyt jelentenek az egészségre. Ha ezekből a termékekből a szükségtelenné váló mennyiséget leengedjük a lefolyón, szemétbe dobjuk vagy elégetjük a maradékot és a csomagolóanyagaikat, akkor azok veszélyeztethetik környezetünket.

Mitől lesz valami veszélyes?

Egy anyag akkor minősül veszélyesnek, ha olyan tulajdonságokkal rendelkezik (biológiai, kémiai, radioaktív, stb.), ami miatt az emberi egészségre, a környezetre kockázatot jelent. Sok veszélyes termék egyszerre több ilyen tulajdonsággal is rendelkezik.

A robbanékony anyagok szerkezete nagyon könnyen felbomlik, és kapcsolatba lép a környezetében lévő anyagokkal. A robbanás mellett néha még mérges gázok is fejlődnek. Az iskolában és otthon található robbanékony anyagokra példa a pikrinsav (régebben fizikai és kémiai kísérleteknél használták), a forrasztó anyag (kalciumkarbid) és néhány rágcsálóirtó (cink-foszfid).

Az oxidáló anyagok és készítmények, más elsősorban gyúlékony anyagokkal érintkezve erősen hőtermelő reakcióba lépnek.

A tűzveszélyes, gyúlékony anyagok lángolni kezdenek, ha bizonyos hőmérsékleten szikrával vagy tűzzel érintkeznek. Azt a hőmérsékletet, amelyen ez bekövetkezik, gyulladáspontnak nevezzük. Az ilyen anyagok gyulladáspontja alacsony. Otthon fellelhető gyúlékony anyagok a körömlakklemosó (aceton), festékoldó (toluol, xilol) és a hajlakk (bután).

Az irritáló anyagok bőrrel, nyálkahártyával érintkezve gyulladást okozhatnak.

A mérgező anyagok azonnali vagy hosszú távú egészségkárosodást, sérülést, betegséget vagy halált okozhatnak. Ezek a mérgező anyagok nemcsak az emberre lehetnek veszélyesek, hanem a környezetbe kerülve az ott élő élőlényekre is hasonló hatást fejthetnek ki. Bizonyos anyagok a táplálékláncba bejutva komoly pusztítást végezhetnek az egész életközösségben. Sőt, visszajuthatnak az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerekbe is. Otthon található mérgező anyagok a festékoldók (pl. a metilénklorid), a rovarirtók (pl. a klordane) és a fakonzerváló anyagok (pl. a pentaklór- fenol).

A karcinogén anyagok a szervezetbe bejutva daganatot okoznak, vagy előfordulásának gyakoriságát megnövelik.

A maró hatású anyagok roncsolják a fémek felszínét és az élő szöveteket. Amivel érintkezésbe kerülnek, azt kémiailag megváltoztatják. A maró hatású anyagok savasak (pH értékük 2 vagy ennél alacsonyabb), illetve lúgosak (pH értékük 12,5 vagy ennél magasabb). Maró hatású anyag például a tűzhelytisztító (nátriumhidroxid = lúgkő), a fürdőszoba tisztító (foszforsav) és a medencékben használatos vegyszerek (hidrogénklorid = sósav).

A fertőző anyagok olyan életképes mikroorganizmusokat vagy azok toxinjait tartalmazzák, amelyek betegséget okozhatnak az emberben vagy más élőlényben.

A mutagén anyagok a szervezetbe kerülve megnövelik a genetikai károsodások gyakoriságát.

Hogyan károsítják az egészséget a veszélyes anyagok?

A termék típusa Veszélyes anyag Egészségkárosító hatás
légfrissítők formaldehid mérgező, rákkeltő
fehérítők nátriumhidroxid maró hatású, égéseket okozhat, ammóniával keverve halálos gázt fejleszt
fertőtlenítőszerek fenolok rendkívül mérgező, gyúlékony, keringési, légzőszervi vagy szívműködésbeli gondot okoz
lefolyó és sütőtisztítók sósav maró hatású, lenyelve komoly égési sérüléseket és szövetkárosodást okoz
padlótisztító, padlófény, bútorfény dietilén-glikol mérgező, a központi idegrendszer depresszióját , vese- és májelégtelenséget okoz.
kőolajszármazékok benzin, gázolaj erősen gyúlékony, néhány közülük rákkeltő
folttisztítók perklór-etilén,
ammóniumhidroxid
valószínűleg rákkeltő,
maró hatású, irritálja a bőrt, a szemet és a légzőszerveket
WC tisztítószerek sósav mérgező, lenyelve halált okozhat
ablaktisztítók ammónia a mérges gőz irritálja a szemet, a bőrt és a tüdőt

A szárazelemek veszélyei

A szárazelemekre nagyon oda kell figyelni a bennük lévő anyagok és kis űrtartalmuk miatt. Sokan azt gondolják, hogy egy kicsiny gombelem mit árthat a környezetnek, de igaz az a mondás, hogy minél kisebb egy szárazelem, annál több és veszélyesebb anyagot tartalmaz fajlagosan.

Az ÓLOM-OXID (gomb-) elemek jelentős mennyiségű (30%-40%) higanyt tartalmaznak. Leggyakrabban hallókészülékekben, orvosi eszközökben, órákban, fényképezőgépekben használjuk őket. A gombelemek másik típusa az ezüst-oxid elem.

ALKÁLI (tartós-) elemek is tartalmaznak higanyt. Bár a bennük lévő higany mennyisége az utóbbi években állandóan csökken, mégis olyan tömegben használjuk ezt az elemtípust, hogy a sok kicsi összeadódik. Rengeteg termék (játék, zseblámpa, rádió) működik alkáli elemmel. Ez a típus helyettesíti a régebbi SZÉN-CINK elemeket.

A NIKKEL-KADMIUM (utántölthető, ceruza-) elemből származik a városi hulladéktömeg kadmium-tartalmának 52%-a. Ezek leginkább újratölthető eszközökben, füstriasztókban, háztartási gépekben és telefonokban használatosak. Elméletben egy ilyen elemet 1000-szer fel lehet tölteni, így általánosságban elmondható, hogy egy nikkel-kadmium elem 150 alkáli elemet pótol. A nikkel-kadmium elemek használatával csökkenthetjük a hulladékmennyiség higanytartalmát, de növeljük a kadmiumét.

Mi lesz a veszélyes hulladékokkal, és hogyan hatnak környezetünkre?

Jelenleg a veszélyes háztartási hulladékok döntő többsége a szeméttelepekre vagy szemétégetőkbe kerül, közvetlenül a talajra ürül, vagy eltűnik a lefolyóban, ahonnan a szennyvízülepítőbe vagy a csatornába kerül. Ha így szabadulunk meg tőlük, a veszélyes háztartási hulladékok komoly veszélyt jelentenek a környezetre.

Ha a hulladéklerakók nem izoláltak, kapcsolatban vannak a környezettel. Az eső, hó és egyéb csapadékformák szabadon bejutnak és keverednek a szeméttel, így a veszélyes hulladékkal is. Ha a veszélyes hulladék vízben oldódó, mindenhova eljut, ahová a víz csak viszi. Amennyiben nem vízben oldódó, valószínűleg érintetlen marad, és a vízben lebegve változtat helyet. Ez a szennyezett víz leszivárog a szeméten keresztül a talaj mélyebb rétegeibe, hacsak nem ütközik valamilyen akadályba.

Még a szigetelt hulladéklerakók sem képesek megbirkózni a veszélyes hulladékkal. Néhány veszélyes hulladékfajta tönkreteszi, és hatástalanítja a műanyag szigetelőréteget. Így a szennyezett víznek lehetősége nyílik belépni a vízkörbe.

A szeméttelepen uralkodó körülmények befolyásolják a veszélyes háztartási hulladék sorsát. Az oxigén mennyisége, a nedvességtartalom valamint a környező talaj jellegzetességei határozzák meg, hogy milyen gyorsan porladnak el a veszélyes háztartási hulladékot tartalmazó dobozok vagy az elemek fém burkolata. A szeméttelepen lévő víz reakcióba is léphet különféle veszélyes hulladékokkal (például a szárazelemekben található litiummal).

Mivel kémiai szerkezetük rendkívül eltérő, nem lehet általánosan megállapítani, mi történik a veszélyes háztartási hulladékkal egy szeméttelepen. Az ide kerülő veszélyes háztartási hulladékok hosszú távú hatásai nem ismeretesek, mivel a kutatások csak nemrég kezdődtek.

A hulladékégetőket felszerelik szennyezés-ellenőrző eszközökkel, azonban a veszélyes háztartási hulladékban lévő szennyezőanyagok közül néhányat nehéz kimutatni. Egy-két összetevőjük különösen problematikus. Például a szárazelemekben, higanygőz izzókban, és régi festékekben előforduló higany az égetés során keletkező magas hőmérséklet hatására gázzá alakul, és a hulladékégető kéményén át távozik a környezetbe. Nincs egyetértés abban, hogy a hulladékégetők milyen hatásfokkal tartják vissza az összes szennyezőanyagot. Néhányan meg vannak győződve arról, hogy a létező gáztisztító berendezések képesek kiszűrni a szennyeződéseket még mielőtt azok elhagynák a kéményt. De még a leghatásosabb technológiák is csak a higany 75%-85%-át képesek eltávolítani. A levegőben lévő higany vízben oldódó, így eljut a tavakba, forrásokba és talajvízbe, ahonnan aztán bekerülhet a táplálékláncba. Az égetés után fennmaradó hamu szintén jelentős koncentrátumban tartalmazhat veszélyes kémiai anyagokat.

Ha már egyszer a levegőben van, a veszélyes anyag reakcióba léphet az ott lévő többi szennyeződéssel, és így új vegyületet alkothat. Lehet, hogy vízben oldódva eső vagy nagyobb szemcsék formájában (száraz csapadékként) végül a földre kerül. Hogy egy anyag mennyi ideig tartózkodik a légkörben, az attól függ, hogy mennyire stabil. Az instabil szennyeződések, mint a szénmonoxid, csak rövid ideig vannak a légkörben. A stabil szennyeződések hosszú ideig tartózkodnak ott, és rengeteg kárt okozhatnak.

Ha komposztdombra kerül a veszélyes háztartási hulladék, akkor a végtermék túl szennyezetté válhat általános felhasználás céljára. Például két gombelem nehézfémtartalma egy kilogramm komposztot tehet általános használatra alkalmatlanná.

Közvetlenül a talajra kerülve a veszélyes háztartási hulladék a talaj részecskéivel kerül érintkezésbe, oldódik, szuszpenzióvá válik így a földre ürített veszélyes háztartási hulladék a környező talajt, vagy alsóbb rétegekig szivárogva esetleg a talajvizet is szennyezi.

A lefolyóba öntött veszélyes hulladékok a szennyvízülepítő és szennyvíztisztító rendszerbe kerülnek. A szennyvízülepítők sem a veszélyes hulladékok kezelésére vannak hitelesítve. A veszélyes hulladékok, ideértve a túlzott mennyiségű lefolyótisztítót, valamint a lúgot és erős fehérítőt tartalmazó tisztítószereket, lassítják a természetes tisztító folyamatokat, mivel elpusztítják a víz tisztításához szükséges baktériumokat. A baktériumok nélkül bizonyos kórokozók sértetlenül kerülnek ki a rendszerből. Mivel ezeket a rendszereket nem kémiai anyagok feldolgozására találták ki, a veszélyes háztartási hulladék eredeti formában hagyja el a rendszert, ezzel veszélyezteti az élővizeket és talajvizeket.

Meddig marad veszélyes a veszélyes háztartási hulladék?

Hogy egy veszélyes anyag milyen sokáig marad aktív a természetben, az specifikus tulajdonságaitól függ. Amennyiben az illető anyag nem bomlékony, akkor hosszú időn keresztül változatlan marad. Az ilyen anyagok végigvándorolnak a táplálékláncon, felgyűlnek az élőlények szöveteiben a lánc minden egyes pontján (ezt nevezik bioakkumulációnak). Ilyenek a nehézfémek is, melyek nem bomlanak le a természetben.

A lebomló kémiai anyagok (mint pl. a fagyálló elsődleges alkotóeleme, az etilénglikol), a természetben fizikai és kémiai változásokon mennek keresztül. Ezek a vegyületek lebomolhatnak, vagy olyan mértékben felhígulhatnak, hogy többé nem jelentenek veszélyt a természetre.

Hogyan kezeljük a veszélyes hulladékokat?

A veszélyes hulladékokat külön kell gyűjteni, biztonságos helyen kell tárolni. A veszélyes hulladékgyűjtési akciók során, vagy hulladékudvarokban kell leadni, ahol speciális gyűjtőedényekbe rakják. Az elszállításig zárt helyen tárolják. Ártalmatlanítására, elhelyezésére csak a megfelelő szakértelemmel rendelkező cégek alkalmasak.

A veszélyes hulladékok egy része újrahasznosítható, egy másik része speciális égetéssel ártalmatlanítható, a maradékot pedig biztonságosan megépített veszélyes hulladéklerakóban kell tárolni.

A legjobb módszer a megelőzés

A legtöbb háztartásban előforduló veszélyes anyag helyettesíthető valamilyen biztonságosabb anyaggal, eljárással. Használhatunk tölthető akkumulátor elemeket vagy hálózati adaptert az eldobható elemek helyett. A sok gyógyszer helyett alkalmazzunk gyógynövényeket, sportoljunk, tartsuk karban szervezetünket. Szúnyog- és rovarölőszerek helyett használjunk szúnyoghálót, légycsapót vagy légypapírt. Bizonyos növények illóolajai elriasztják a rovarokat (pl. citromfű, levendula, stb.). A háztartási tisztítószerek helyett készíthetünk környezetbarát tisztítószereket is. Ecetet használhatunk vízkőoldó helyett.

Ezeknek a szereknek a hatékonysága lehet, hogy nem éri utol a boltban kapható vegyszerekét, de mindenképp környezetkímélőbbek.

 

Copyright ® 2004. Csalló Attila

Templomdombi Általános Iskola, Szentendre

Hulladek-suli@freemail.hu